Youtube üzerinde içerik oluşturmak ve mecrada bu şekilde değer yaratmak internetteki yaşam biçimlerinden birisi haline geldiğini Kristal Elma 2014 ve 2015‘te Google ve Youtube yöneticilerinin oturumlarında tartışmıştık. Youtube’a özgü, sadece bu mecra üzerinden yayın yapan kanallar, kendi kültürlerini ve iletişimlerini de yaratıyor. Bu kez ise biraz çizgi dışı, biraz rahatsız edici ve bunların toplamı kadar yaratıcı bir yapıma değineceğiz.
İnternette flash tabanlı animasyon ve kısa film üretenlerin 1995’ten bugüne merkez üssü olan Newgrounds‘u da anarak özgür ve bağımsız animasyon yapımcılığında yarattığı değerle hem anmak hem de dikkat çekmek gerekiyor. Çünkü Salad Fingers gibi abstrakt, ürkütücü ve uç yaratıcılık gerektiren işlerin internette yayıldığı nokta Newgrounds oldu.
Backy and Joe tarafından yaratılan Don’t Hug Me I’m Scared, ilk bölümünü 29 Temmuz 2011’de yayınladı ve o günden bugüne birkaç dakikalık internet animasyonu içerisinde bir külliyat yaratmayı başardı. Susam Sokağı parodisi gibi görünen konseptinin yanı sıra işlediği konularla da ilham arayan insanların kapısı çalacağı bir han haline geldi.
Her bölümünde belirli bir tema ve kavrama odaklanan Don’t Hug Me I’m Scared (kısaca DHMIS) ilk bölümünde “yaratıcılık” duygusunu ve düşünce yapısını işliyor. Yaratıcılığın nasıl işlenmesi, nasıl algılanması gerektiğine dokunurken hikayemizin karakterleriyle karşılaşıyoruz; Kırmızı Adam, Yeşil Adam ve Sarı Adam. Herhangi bir isimle anılmamalarıyla beraber onları sınırlandırmamamız için karakter tahlilleri ve özgeçmişleri de bizim çıkarımımıza bırakılıyor. 1. bölümde ortaya çıkan yaratıcığa sahip defter karakterlerimizi yönlendirirken bölümün yarısında kurgu beklenmedik şekilde bozuluyor ve çarpık, deforme, rahatsız edici noktalara geliyor. Ve bu dizinin iletişiminde bir başlangıç.
Ardından seri Ocak 2014’e sıçrıyor ve 2. bölümünde “Zaman” kavramını işliyor. Geçmiş, gelecek, görecelilik kavramları eşliğinde zamanın bağımlılığıyla bağlayıcılığı sorgulanıyor. 3. bölümde piknik yapan kuklalarımız WhatsApp misali son görülme zamanını işleyerek “19 Haziran”ın seride önemli yeri olduğunu irdeleyen bir açılış yapıyor. Ve bölümde düşüncesizce öldürülen bir kelebek ile piknikte yenilen çiğ tavuk butlarının özelinden sevgi, aşk, yaşam sorgulanıyor. Bilgisayar teknolojisi eşliğinde dijital, sanal, yapay kavramlarını deforme eden 4. bölümün bitmesi ise Don’t Hug Me I’m Scared için bir dönemin sonu yeni bir dönemin başlangıçı oluyor.
5. bölüm ve daha birçoklarının yapılması için bu bağımsız projeye gönül veren güzel insanlar Kickstarter üzerinden bir kampanya başlatıyor. Projenin devam etmesi ve yapım sürecinin daha hızlı ilerlemesi için 96.000 Sterlin’e ihtiyaçları olduğunu belirttikten bir ay sonra, 19 Haziran 2015’te 104,905 Sterlin destek alarak kampanya sona erdi.
Sağlıklı beslenmeye odaklanan bu bölüm, alt metinin birçok farklı teoriye de ev sahipliği yapıyor. Bölüm yayınlandıktan sonra birçok Youtube kullanıcı bölüm hakkındaki teorilerini paylaşmak için kendi videolarını hazırladı. Bölüm bir çırpıda izleyerek yaratılan kurguyu alt metinleri ve mesajlarıyla birlikte eritmeniz en verimli çözüm. Ancak bölümler içine gizlenen tüm mesajlar da tek seferde açığa çıkacağa benzemiyor.
5. bölüm sırasında karakterlerin başına gelenleri analiz ettiğimizde izleyicilerin vardığı ortak kanı; et, sebze ve salata gibi besin değeri yüksek yiyecekler yerine krema, ekmek, sos ve jöle gibi besinlerle beslenilmesi gerektiğini telkininin aslında bilgiyi ve doğruyu sorgulamadan yaşanması gerektiğinin metaforu olduğuydu. Çünkü bireyler daha fazla bilmek isterse başlarına kötü şeyler gelecektir ve bunu sistemin kendi aktörleri gerçekleştirecektir.
5. bölüm sonunda karakterlerin başına gelenler ise bir sonraki bölümde olacaklar hakkında büyük soru işaretleri oluşturdu. Bölümler arası dirsek temasları, şiddet kullanımı, kuklaların kullandığı dil ve zeka frekansları bir araya geldiğinde Don’t Hug Me I’m Scared, üzerine teoriler üretip konuşulabilecek çok fazla konu ve başlık üreten yaratıcılığı ilk bölümünde değil her saniyesinde işleyen bir yapım haline geliyor.
Don’t Hug Me I’m Scared’i Youtube üzerinden takip edebilir, Facebook sayfalarından da yaratıcı ekibe ve sahne arkası görüntülere erişebilirsiniz.
Görsel; Don’t Hug Me I’m Scared