Fikirlerin projelendirilerek hayata geçmesine imkan veren kitle fonlama sistemi pek çok kişinin hayalini gerçekleştiriyor. Bu ağlar uçan kaykay, çevredeki sesleri kaydeden bileklik, yenilebilir kahveve daha yüzlerce farklı fikrin gerçek olmasını istiyorsak taşın altına elimizi koymamıza izin veren kolektif bir üretim zinciri niteliğinde. Gerçek olmasını istediğimiz ürünün bu yolda en azından bir başlangıç yapmasını sağlıyoruz. Proje içeriği bir çocuk kitabı da olabilir, film veya müzik gibi sanat ürünü de olabilir, teknolojik bir cihaz da olabilir. Hangi projenin gerçek olmasını istiyorsak ona istediğimiz kadar destek verebiliyoruz. Kitle fonlamasının kümülatif gücü de bu noktada ortaya çıkıyor.
Madalyonun diğer yüzünde ise 30 günlük süre içerisinde başarıyla fonlanamamış projeler yer alıyor. Destekçilerin elinden geleni yapsa da hedeflediği miktara ulaşamadığı için iptal olan fikirler de bulunuyor. Tabii bir proje, fikir aşamasında kullanıcı ile karşılaşıyor ve bu sayede hayata geçebiliyorsa; aklınızdakini tam olarak anlatmalı ve karşı tarafta bir iz bırakmalısınız. Aksi takdirde kullanıcılardan destek almak da zorlaşacaktır.
Destek toplayamamanın taban noktası ise kimsenin projenizle ilgilenmemesi, yani 1 Dolar bile ilerleme kaydedememek. Bir projenin böyle sonlanması başarıya ulaşması kadar ihtimal dahilinde. Tabii sadece kağıt üzerinde. Kickended zaman içerisinde başlamış ve hiç desteklenmemiş projeleri derliyor. Pek çok farklı platform ve kategoriden eli boş dönen projeler trajikomik olduğu kadar, neyin nasıl yapılmaması gerektiğini de gösteriyor.
Görsek; Kickended