Keşiş yengeçleri habitatlarını deniz kabuklarından oluşturuyor. Büyüdükçe de daha geniş kabuklara ihtiyaç duyduklarından habitatlarını ya diğer kabuklu hayvanlarla takas ediyorlar ya da kendilerinden daha güçlü olanlar tarafından kabuklarından ayrılmak zorunda kalıyorlar.
Tokyo’lu tasarımcı Aki Inomata, bu değişim sürecinde yaşamını sürdürmek için tutunacak kabuk bulamamışlara bambaşka bir habitat seçeneği sunuyor. Üç boyutlu baskıdan hazırladığı habitatları farklı türden bina temsillerinden oluşturması tasarımcının romantikliğini simgeler nitelikte.
Altı yıldır bu hedefi işlerinin merkezine koyan Aki Inomata, son olarak üç boyutlu baskıdan beyaz bir kilise figürünü yengeçlere giydirdi. Inomata, yengeçler için yarattığı habitat figürlerini seçerken insanlar için taşıdığı kültürel değerlere referans vermeyi de unutmuyor. Zira burada, Hıristiyanlık oranı %1 olan Japonya’da insanların hayatında kilisenin sadece nikah dairesi vazifesi gördüğünü ve Tokyo’daki kiliselerin de farklı tarzları birleştiren mimariye sahip olduğu detayı vurgulanıyor.
İlk olarak 2009 yılında ev, deniz kabuğu gibi basit figürlerle başladığı seriye Inomata, sonraki yıllarda yel değirmeni, şato, gökdelen gibi daha değişik bina formları katmış. Üç boyutlu baskıdan yaratılmış figürlerin ortaya çıkış süreci buradaki Japonca videoda anlatılmış. İşlerinin yıllar içindeki gelişimini alttaki görseller üzerinden inceleyebilirsiniz.
Görseller: Aki Inomata