Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kennedy’nin Öldürüldüğü Gün Yapacağı Konuşma Hayata Döndü

Kennedy’nin Öldürüldüğü Gün Yapacağı Konuşma Hayata Döndü

The Times of London, Kennedy'nin var olan ses kayıtlarını inceleyerek öldürüldüğü gün Dallas'ta vereceği konuşmayı teknoloji sayesinde yeniden yarattı.

Teknolojinin hayatını kaybetmiş insanların yaşlansalardı neler söyleyebileceğini gösterdiği bir kampanyayı yakın zamanda incelemiştik. Benzer mantıkla kurulmuş bir çalışmayı da The Times of London geçtiğimiz Mart ayında gerçekleştirdi. John F. Kennedy’nin 55. ölüm yıl dönümünde eğer suikaste kurban gitmeseydi vereceği konuşmayı yapay zeka sayesinde hayata döndürdü.

Reklam ajansı Rothco tarafından hazırlanan “JFK Unsilenced” isimli projede; Kennedy’nin Dallas’ta öldürüldüğü gün yapacağı konuşma ilk kez dinlenenebildi. Times’ın internet sitesi üzerinde yer alan 22 dakikalık konuşma için Kennedy’nin sesi o günkü konuşmanın sözlerini aktaracak şekilde teknoloji sayesinde yeniden yaratıldı.

Eski Konuşmaların Detaylı Analizi

Rothco ve Times proje için, İngiliz ses teknolojisi firması CereProc ile iş birliği yaptı. Kennedy’nin var olan ses kayıtları incelenerek bunlardan oluşan bir ses veritabanı yaratıldı. 8 haftalık süreç içerisinde Kennedy’nin 831 konuşması ve röportajının analog kayıtları incelendi. Elde edilen 116.777 ses birimi ikiye bölünerek enerjisi ve tizleri açısından analiz edildi. Böylece İngilizce’de kelimeleri oluşturmada kullanılan herbiri 0,04 saniyelik 41 fonem izole edildi. Sonunda bu fonemler bir araya getirilerek Dallas Trade Mart konuşmasının yazılı metninde yer alan 2.590 sözcük oluşturuldu. Başkanın ses tonu, vurguları, kendine has konuşma şekli de göz önüne alınarak, hiç yapılmayan o konuşmanın Kennedy’nin yapacağı şekilde yapılmasına özen gösterildi.

Proje, İrlandalı ajans Rothco’nun yönetici yaratıcı yönetmeni Alan Kelly’nin bir fikrine dayanıyor. Hayatı boyunca Kennedy konusuna özel bir ilgi duyan Kelly, başkanın Dallas gezisi üzerine bir belgesel seyrederken başkanın aslında o gün orada bir konuşma yapmayı amaçladığının farkına varıyor. Bu konuşmayı internet üzerinde bulunca Kennedy’nin o gün söylemek istediklerinin bugün bile geçerliliğini koruduğunu görüyor. Böylece bu fikir ortaya çıkıyor.

Proje; sosyal medya, radyo, basın ve dijital ortamla desteklenen büyük bir kampanyanın da bir ayağı.

https://rothco.ie/work/jfk-unsilenced/ https://rothco.ie/work/jfk-unsilenced/

Künye:

Reklamveren: The Times of London
Reklam Ajnsı: Rothco, Dublin, İrlanda
Ajans Yapımcısı:  Al Byrnes
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Alan Kelly
Yaratıcı Ekip: Alan Kelly, Ste Rogers
Tasarımcı: Shane O’Riordan
Pazarlama Yönetmeni: Jill Byrne
CEO: Patrick Hickey
Operasyon Yönetmeni: Sally Oldfield
Strateji: Paul Hughes, Kathy Troy
Müşteri Onayı: Richard Oakley, Lynne Fraser
Yapım Şirketi: CereProc
Yapımcı: Jenna Plant
Post Prodüksiyon: Piranha Bar
Ses: Will Farrell/ Screen Scene

Görsel: Rothco