Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kendi Kendine İyileşebilen E-Deri

Kendi Kendine İyileşebilen E-Deri

University of Colorado Boulder'daki bilim ekibinin geliştirdiği kendini iyileştiren e-deriyle ampute bireyler sıcaklığı hissedip basıncı algılayabiliyor.

İnsan her canlı gibi düşe kalka büyüyor. Kağıt bile kesebiliyor derimizi, o kadar narin bir dokuya sahibiz aslında. Bir yandan birçok darbeye de dayanıklıyız ama. Sert bir yere vursak canımız acır ama derimiz hemen parçalanmaz, şiddetine ve çarptığımız maddeye göre yara alır. Birçok insanın çocukluğundan kalma hatıra yara izi vardır. Ya bisikletten düşmüşüzdür ya koşarken yere kapaklanmışızdır ya da bir şeyler olmuştur. Ama bir de bunların dışında başımıza gelebilecek büyük kazalar var.

University of Colorado Boulder bünyesindeki bilim insanları ampute bireyler için işlevsel bir teknoloji geliştirdi. Bu yenilikse bir E-deri; hem mukavemet hem de elektrik iletkenliği sağlayan gümüş nanoparçacıklarla kaplanmış poliamin adlı, kovalent bağlı dinamik polimer ağından yapılıyor. Geliştirilen elektronik deri, insan derisinin işlev ve özelliklerini taklit edebiliyor. E-derinin yüzeyi basınç, sıcaklık, nem ve hava akışını ölçebilen sensörden oluşuyor. Ayrıca ekip kullanılan malzemenin oda sıcaklığında tamamen geri dönüştürülebilir olduğunu da belirtiyor. Bilim insanları deriyi geri dönüştürülmesinde, polimerlerin çökmesi için çözeltiye batırılıyor ve nanoparçacıkları etanolde çözünen oligomerlere ve monomerlere ayrılıyor.

Sadece İnsanlar Değil Robotlar da Hissedebilir

Bilim insanları e-derinin duyusal geri bildirim sağlayabilen protezlerin oluşturulmasına yardımcı olabileceğini düşünüyorlar. Ekibin geliştirdiği e-deri ince ve yarı transparan bir malzemeden meydana geliyor. Kullanılan malzeme kendi kendini iyileştirebiliyor. Malzeme esnek olduğu için, karmaşık, girintili çıkıntı ya da kavisli yüzeylerin etrafına kolayca sarılıp uyum sağlayabiliyor.

Yaratıcı bilim ekibi e-derinin özelliklerinin robot, protez ve sağlık alanındaki uygulamalar için de uygun olduğuna inanıyor. Protez kullanan kişilerin elindeki eşyayı tutarken uygulayacağı kuvvet ve ezkaza protezini yakmaması için e-derinin basınç ve ısı duyarlılığının faydalı olacağını düşünüyorlar. Ekip ayıca sağlık alanlarında çalışacak robotların e-deriden faydalanarak, tek bir dokunuşla gelen hasta insanların ateşini kolayca ölçümleyebileceğini söylüyor.

Görsel: University of Colorado Boulder, YouTube