Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı

Kar leoparı aramızda

Apple sonunda calisanlarinin kucukte olsa bir bolumunu MacosX i gelistirmeye yonlendirdi ve meyvesini aldi. Mac OS 10.6. Temel olarak gorsel pek bir farki olmasa da acikcasi intel’e gectiginden beri galiba Apple’in yaptigi en devrimsel degisiklikler bu surumde.

Oncelikle Islemci mimarisini tam anlamiyla kullanan bir kernel’e core sayisina gore hareket edebilen 64 bit’lik mimari goze carpiyor. Teknik detaylari gecersek acikcasi yeni Core2Duo’larda inanilmaz bir performans artisi demek bu.

Ama sanirim en buyuk yenilikler video editingle ilgilenenler icin. Quicktime X’i cikartarak uzun suredir yapilmayan en buyuk Quicktime guncellenmesi yapildi. Artik Core Video sayesinde butun islemi islemciye dayayarak codec sikintilarindan kurtardilar bizi. Programin en buyuk avantajlrindan biri ucretsiz olmasi digeri de kaba montaj konusunda daha detayli bir kac secenek sunmasi.

OpenCL(evet GL degil) artik bazi islemlerde ekran karti kullanimini arttirarak gercekten manali bir ise el atiyor. Artik ekran karti sadece 3D uygulamalarla anilmayacak.

Diger ozelliklerden biride sistemle beraber Microsoft Exchange destegi gelmesi. Mail ve Address Book’a entegrasyonu sagliyor bu ozellik sanirim ama pek bir ilgim olmadigi icin bu konuyu yorum yazanlara birakiyorum:D