Fotoğrafçı ve sanatçı Darren Pearson, ışıkla boyama ekipmanları ve ürünleri konusunda uzmanlaşmış Güney Kaliforniya merkezli bir şirket olan Dariustwin‘in kurucusu. Işıkla boyama tekniğine, 2007’de Gjon Mili’nin çektiği fotoğraflarla (1949 tarihli Pablo Picasso portreleri) karşılaştığında ilgi duymaya başlamış. Uzun pozlamanın yaratıcı olanaklarını gören Pearson, bu teknikten büyülenmiş. Hatta o sırada sürdürdüğü film yapım çalışmalarını bırakıp bunun yerine bu türe odaklanmaya başlamış.
Pearson bu tekniğin; teknoloji (dijital fotoğrafçılık), sanat, LED’ler, piller, sosyal medya, yaratıcı yazılım gibi aynı anda gelişen pek çok şeyin birleşimi olduğunu vurguluyor. “Dünyama karanlık çöktüğünde o aniden gerçek hayattaki büyük bir eskiz defteri haline gelmiş gibi hissettim.” diyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
“Işıkla boyama, gece dışarı çıkıp arkadaşlarla keşfe çıkmak ve hayal gücümün ortaya çıkabileceği en çılgın şeyleri yaratmak anlamına geliyordu – iskeletler, dinozorlar, uzaylılar, hayaletler veya işe yarayan ne varsa…”
“Fiat Lux” projesi, tamamen ışıkla boyanmış fotoğraflardan oluşan Western tarzı bir anlatı yaratma fikrinin ürünü. Pearson, çekimlerin çoğunu, pandemi zirve yaptığı dönemde gerçekleştirmiş. Sahnelerin her birinin farklı ve merkezden uzak konumlarda olması sayesinde pandemi engellerine takılmamış.
Pearson: “Sahnelerin her biri bir dayanıklılık testiydi.”
Pearson, “Bu filmin güzelliği ıssızlığında yatıyor. Neredeyse her yere ulaşmak için birkaç saatlik sürüş gerekiyordu” diyor. Eski madenler, terk edilmiş çiftlikler, dereler, şelaleler ve eski otel giriş yolları gibi perili yerler olarak nitelendirdiği noktalarda çekim yapmış. Çekimlerin sorunsuz ilerlemesi için hava durumunu, ayın evrelerini ve ziyaret edeceği yerlerin sıcaklıklarını sıkı bir şekilde kontrol etmek durumunda kalmış. Çekimleri tripod üzerinde Sony Alpha 7R III ile yapmış. Ayrıca kendi internet sitesinde de satışta olan LED çekim ekipmanlarını kullanmış. Filmin ses ve müziği ise Scott Doherty imzasını taşıyor.
“Saatlerce uzun pozlamalı fotoğraflar çekmenin ve her kareyi elle çizmenin zor yanı, sizi gerçekten yıpratması! Her çekim seansından sonra fiziksel olarak çok yorgun hissediyordum. Ama yine de eve dönebilmek için saatlerce araba kullanmam gerekiyordu. Sahnelerin her biri bir dayanıklılık testiydi.”
Darren Pearson’ın çalışmalarına Internet sitesi, Instagram’ı ve YouTube kanalı üzerinden göz atabilirsiniz.
Işıkla boyama tekniği ilginizi çekiyorsa bu yaratıcı projelere bakmak isteyebilirsiniz.
Görsel: Darren Pearson