Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Instagram 16 Yaş Altı Kullanıcıları “Teen Accounts” ile Koruyacak

Instagram 16 Yaş Altı Kullanıcıları “Teen Accounts” ile Koruyacak

Instagram, 16 yaş altı tüm kullanıcı hesaplarını "Teen Accounts"a dönüştürerek gençleri otomatik olarak korumaya alacak ve ebeveynlerine belli ölçüde güvence sağlayacak.

Meta, Instagram’ın işleyişini gençleri korumak adına yeniden gözden geçiriyor. Bu çalışmalarının sonucunda Teen Accounts isimli yeni hesap türünü duyurdu. 17 Eylül’de duyurduğu bu özellikle gençler için daha fazla “yerleşik koruma”, ebeveynler içinse ek kontroller ve güvence vadediyor.

Teen Accounts (genç hesapları), duyurunun yapıldığı andan itibaren yeni hesap açan gençlere uygulanmaya başladı. Mevcut hesapların Teen Accounts’s taşınma operasyonu ise bu hafta başladı. ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’da 60 gün içinde gençlerin hesapları Teen Accounts’a dönüşecek. Bu yılın sonlarında Avrupa Birliği’ndeki ülkelerin genç kullanıcıları da Teen Accounts’a taşınmaya başlayacak. Ocak 2025’te, işlem dünya geneline genişleyecek  Ayrıca gelecek yıl Teen Accounts diğer Meta platformlarına da geelecek. Meta’nın duyurusunda şu ifadeler yer alıyor: “Bunlar milyonlarca gencin Instagram deneyimini değiştirecek büyük güncellemeler ve bunların doğru şekilde çalıştığından emin olmamız gerekiyor.”

Teen Accounts, 2025’te tüm dünyaya ve Meta’ya ait tüm platformlara uygulanacak

Teen Accounts, farklı yaş aralıklarına dair farklı özelliklerle geliyor. Örneğin 18 yaş altını da içine katan bir yenilik söz konusu. İçeriklerini kendilerini takip etmeyen kişiler için görüntülenemez hale getirmek ve tüm yeni takipçileri aktif olarak onaylamalarını sağlamak da dahil olmak üzere, 18 yaşın altındaki herkes için birçok gizlilik ayarı varsayılan olarak etkinleştirecek. 13-15 yaş arası çocuklar ise, yalnızca hesaplarına ebeveyn veya vasi ekleyerek ayarları değiştirebilecek.

Sosyal medya şirketleri, gençleri zararlı içerikten korumak için yeterince çaba gösterilmediği endişesiyle dünya çapında platformlarını daha güvenli hale getirme konusunda baskı altında. Birleşik Krallık’ta bu yılın başlarında kabul edilen Çevrimiçi Güvenlik Yasası, çevrim içi platformların çocukları güvende tutmak için harekete geçmesini gerektiriyor. Buna uymayan platformlar büyük para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. İngiltere’deki çocuklara yardım kuruluşu NSPCC, Instagram’ın duyurusunun “doğru yönde atılmış bir adım” olduğunu açıklayarak destek verdi. Kıdemli Meta yöneticisi Sir Nick Clegg’in geçen hafta yaptığı bir konuşma ise durumun başka bir boyutunu ortaya koydu: “Bulduğumuz şeylerden biri… bu kontrolleri oluşturduğumuzda bile ebeveynlerin bunları kullanmaması.”

Teen Accounts nasıl çalışıyor?

Teen Accounts, bir dizi ayarının varsayılan olarak açık olmasıyla, en çok 13 ila 15 yaş arası kullanıcılar için Instagram’ın çalışma şeklini değiştirecek. Bunlar arasında olası ve zararlı içerikli önerileri önlemek amacıyla hassas içerikleri sıkı kontroller ve önerilerin gece boyunca sessiz bir şekilde toplanması yer alıyor. Hesaplar ayrıca herkese açık yerine özel olarak ayarlanacak; bu da gençlerin aktif olarak yeni takipçilerini gözden geçirerek onaylaması ve içeriklerinin onları takip etmeyen kişiler tarafından görüntülenememesi anlamına geliyor. Çocuğunun hesabını denetleme ihtiyacı hisseden ebeveynler, çocuğun kiminle mesajlaştığını ve ilgilendiklerini söylediği konuları görebilecek ancak mesajların içeriğini görüntüleyemeyecek.

Onay ve denetleme işlemleri için ebeveynin hesabına bildirim gidecek ve muhtemelen ebeveynler onay ve denetleme işlemlerini kendi instagram hesapları üzerinden gerçekleştirecek.

Yaşı hakkında dürüst olmayan kullanıcılar, yapay zeka ile tespit edilecek

Sistem öncelikli olarak kullanıcıların yaşları konusunda dürüst olmasını temel alacak ancak Instagram, bir kullanıcının yaşı hakkında yalan söylediğinden şüpheleniliyorsa, yaşını doğrulamak için zaten belirli araçlar kullanıyor. Ocak ayından itibaren ABD’de, yetişkin hesaplarını kullanan gençleri proaktif bir şekilde tespit etmek ve onları tekrar genç hesabına yerleştirmek için yapay zeka (AI) araçlarını kullanacak.

Görsel: Meta