Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İlham ve Yenilik, İzmir’de 5. Genç Yaratıcı Festivali’nde Buluştu

İlham ve Yenilik, İzmir’de 5. Genç Yaratıcı Festivali’nde Buluştu

Yaratıcı endüstrilerin önde gelen isimleri, 5. Genç Yaratıcı Festivali'nde yeni yeteneklerle buluşarak; reklamcılıktan tasarıma, iletişimden teknolojiye kadar birçok alanda bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Yaklaşan 5. Genç Yaratıcı Festivali’ni, yaklaşık 2 hafta önce müjdelemiştik. Geçtiğimiz hafta İzmir’de Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen etkinlik, bir kez daha İzmir’i yaratıcılığın merkezi haline getirdi. GençYaratıcı Ajans ve Create in İzmir Projesi’nin ortaklığıyla gerçekleştirilen festival, 300’den fazla katılımcı ve 20’den fazla seçkin konuğun enerjisiyle adeta bir ilham fırtınasına dönüştü. Bigumigu Eş-Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Pembecioğlu da “Eskidi Bile!” başlıklı konuşmasında, değişen trendleri ve kültürel dönüşümleri anlattı.

Festival, gençlere önemli bağlantılar kurma fırsatı sunarak onları sektörle tanıştırdı ve ustalardan ilham almalarını sağladı. Katılımcılar, festival boyunca uzman isimlerle birebir iletişim kurarak, profesyonel dünyaya adım atmaları için gereken bilgi ve motivasyonu elde ettiler.

Festivalin açılışı, Reklamcılık Vakfı iş birliğiyle düzenlenen ideathon etkinliğiyle yapıldı. Pastavilla vaka çalışması üzerinden gerçekleştirilen bu etkinlik, genç katılımcılara yaratıcılıklarını sergileme ve yepyeni fikirler üretme fırsatı sundu. Yaratıcı strateji eğitiminde, Puck Global’den Haluk Erkmen, Publicis Türkiye’den Zeynep Bortaçina Yener ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Tuğbay Bilbay gibi usta isimler, hedef belirleme, etkili iletişim, hedef kitle analizi ve yaratıcılık konularında deneyimlerini aktararak gençlerin profesyonel dünyaya hazırlanmalarına katkı sağladı.

Reklam, yaratıcı stratejiler, yapay zekâ, oyun dünyasının geleceği ve değişen trendler

Festivalin en heyecan verici bölümlerinden biri, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği ile T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen “Yaratıcı İşbirliği Atölyesi” oldu. Ege Bölgesi Tasarım Kimliği sunumu ile başlayan atölyede, gelecekteki iş birliği fırsatları değerlendirildi ve bölgenin yaratıcı ekonomisine dair önemli adımlar atıldı.

Festivalin ikinci günü, Gözde Çeviker Çınar’ın ‘İzmir’de Yaratıcılık – Create in İzmir’ projesi sunumuyla başladı. Ardından Dr. Can Özcan, “Yeni Ne Kadar Eski” başlıklı konuşmasıyla tasarım dünyasında yenilik kavramını irdeledi. Happy People Kurucu Ortağı Yaşar Akbaş, EssenceMediacom Genel Müdür Yardımcısı İnci Tanşu ve Tuğbay Bilbay, “Yeni! Reklamda ve Reklamcılıkta Yeni” panelinde, reklamcılığın evrimi ve geleceği üzerine ilham verici konuşmalar gerçekleştirdi.

Öğle yemeğinin ardından dijital içerik üreticisi Ozan Sihay, “Yapay Zeka ile Sınırları Zorlamak” başlıklı sunumunda, yapay zekanın yaratıcı süreçlerdeki rolünü derinlemesine ele aldı. Sihay, yapay zekanın sanat, tasarım ve içerik üretimi gibi alanlarda nasıl yenilikler getirdiğini somut örneklerle açıkladı. Katılımcılar, yapay zekanın sınırlarını zorlayan bu oturumdan büyük bir ilham ve bilgi ile ayrıldılar. Kreatif direktör Gökhan Yücel ve Bigumigu ortağı Yalçın Pembecioğlu’nun konuşmaları, katılımcılara geleceğe yönelik stratejiler sunarak değişen trendler ve kültürel dönüşümler hakkında derinlemesine bilgi sağladı.

Dijital içerik üreticisi Can Sungur, İzmir Kalkınma Ajansı’ndan Cangül Kuş, Team Machiavelli Kurucu Ortakları ve oyun geliştiricileri Mehmet Can Güler ve Halil Onur Yazıcı ile birlikte katıldığı “İzmir’de Oyun” oturumu, oyun dünyasının geleceğini ve İzmir’in bu sektördeki potansiyelini tartıştı. Sungur, İzmir oyun sektörünün yapısal analizi üzerine yaptığı sunumla, sektördeki gelişim alanlarını ve fırsatları detaylandırdı.

İzmir Reklamcılar Derneği iş birliğiyle düzenlenen ‘Yetenek Avı’ etkinliği, reklamcı olmak isteyen gençlere sektördeki önemli isimlerle tanışma ve yeni iş bağlantıları kurma fırsatı sundu. Festival, Cihan Önder ve Cem Özkurt’un katılımıyla gerçekleştirilen söyleşi ve ardından Congulus konseri ile coşkulu bir şekilde sona erdi.

Genç Yaratıcı Festivali, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Araştırma Merkezi (KREA) ve İletişim Fakültesi Genç Yaratıcı Ajans tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Türkiye ile Avrupa Birliği’nin finanse ettiği; EGİAD, İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir Vakfı ortaklığıyla yürütülen ‘Create in İzmir’ projesi iş birliği ile düzenlendi.

Görsel: Genç Yaratıcı Festivali