Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İçki Reklam Yasağı ve Bilmemiz Gerekenler

İçki Reklam Yasağı ve Bilmemiz Gerekenler

Bir süredir taslak statüsünde hayatımızda bulunan ilgili kanun, geçtiğimiz cuma itibariyle netlik kazandı. Daha önce TAPDK bu taslağı kendi sitesinde de paylaşıp kamuoyunun geri dönüşünü istemişti. Dolayısıyla siteden dileyen vatandaşlar bu taslak ile ilgili yorumlarını kendilerine iletebiliyordu.
 
7 Ocak itibariyle son halini alan, Resmi Gazete'de yayımlanan kanun ise oldukça gri ve sert maddeler içeriyor. Üstelik bu maddeler Efes Pilsen Spor Kulübü ve alkol satışından da öte, sosyal faaliyetleri, etkinlikleri kökünden etkileyecek nitelikte.
 
Bir başka konu ise kanunun içerdiği çelişkiler.
 
Kanun gençliğin tanımını 15-24 olarak yapıyor ve devamında ise neredeyse tüm maddeler bu "gençlik" tanımı üzerine konumlandırılmış.
 
Örneğin;
 
– Gençlere yönelik, gençlerin ilgisini çekebilecek etkinliklerde alkol satışını engelliyor. Yani yasal olarak 18 yaşını doldurana içki satışı yapılırken, bu madde içki satışı yapılan konser, festival vb etkinliklere katılma yaşını 24'e çekiyor. 
 
– İnternette reklam yapacağınız sayfaların 24 yaşı ve üzerine hitap etmesi gerekiyor. Bu noktada sanırım çoğu kişinin aklına gelen ortak soru, Facebook dışında profilleme, hedefleme yapılamayan sitelerde hangi kriterleri dikkate alacağıdır. 
 
– Spor ve alkol firmalarının sponsorluğunu ise tamamen sona erdirebilecek nitelikte maddeler içeriyor. Oysa yurtdışında bunun örnekleri var, bir çok alkollü içki üreticisi takımlara, etkinliklere sponsor olabiliyor, hatta adını verebiliyor. 
 
Konunun en can alıcı kısmı gençliğin tanımını 15-24 olarak yapılmış olması. İşte en büyük çelişki zaten burada başlıyor;
 
18 yaşını doldurmuş kişiler bırakın alkol, siraga almayı, oy verebiliyor, seçilebiliyor, suç işlerse çocuk mahkemesinde yargılanmıyor, evleniyor, iş sahibi olup istihdam sağlıyor vsvs. Hatta son çıkan düzenleme ile silah bile edinebiliyor.
 
Ancak kanun diyor ki, 24 yaşına kadar gençtir, dolayısıyla alkol reklamına maruz kalamaz.
 
24 yaşının altında "gençlerin" katıldığı etkinliklerde alkol satışı yapılamaması lafı gerçekten çok can alıcı. Türkiye'de gerçekleşen konserleri, festivalleri, hatta gece kulüpleri ve barlarda gerçekleşen etkinlikleri bir düşünün… 
 
Ya bu kanuna göre 24 yaşının altı içeri alınmayacak, ya da o aktivitelerde içki satışı yapılmayacak.
 
Bu kanun alkollü içki üreticileri kadar, onların çalıştığı 3. partileri de etkileyeceğe benziyor.

Kaynak:
Resmi Gazete: http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2011/01/20110107-2.htm

 

Genç tanımı @ Madde 4, ç
Madde 24, d) Çocukları ve gençleri hedef alan veya bu kişilerin ilgi alanına giren etkinlikler ile bu nevi etkinliklerin tanıtımında ve etkinliğin gerçekleştirileceği mekânlarda, alkollü içki markaları veya alkollü içki markalarını çağrıştıracak nitelikteki unsurlar kullanılamaz ve bu etkinliklerde satış ve sunum yapılamaz.