Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IAA 2015’in Dikkat Çeken Konseptleri – 2. Bölüm

IAA 2015’in Dikkat Çeken Konseptleri – 2. Bölüm

Frankfurt Otomobil Fuarı'nda bu yıl dikkat çeken konsept otomobiller.

Bu yıl Frankfurt tüm zamanların en fazla sayıda lansmanının yapıldığı otomobil fuarı oldu. 200’den fazla yeni ürünün tanıtıldığı fuarda konsept araçlar elbette yine öne çıkıyordu. Mevcut bir ürünün azıcık kozmetik operasyon görmesi ve kocaman lastikler takılmasıyla ortaya çıkartılan hormonlu konseptler değil, tamamen sıfırdan düşünülüp hayata geçirilmiş, otomotivin ve markaların geleceğine ışık tutacak konseptler elbette odağımızda olanlar. Benim bu yıl gözlerimi alamadığım ve çok etkilendiğim konsept modelleri ilk bölümde şurada listelemiştim. Aşağıda da ikinci bölümü bulabilirsiniz.

Nissan Gripz Concept

Nissan Frankfurt’ta Gripz adlı konseptiyle büyük bir ilgi çekmeyi başardı. Bu konsept araç sportif bir crossover olduğu ve Juke’un da kasa yenilenmesi yaklaştığı için Gripz’in yeni Juke olacağı iddia edilse de marka yetkilileri bu aracın yepyeni bir ürüne yönelik bir konsept çalışması olduğunu söylüyor.

Jaguar C-X75

Jaguar’ın ta 2010’da tanıttığı ve çok beğenilmesine rağmen geleceği konusunda kesin karar alınamayan C-X75 konsepti, yıl sonunda gösterime girecek olan yeni 007 Bond filmi Spectre‘da önemli bir takip sahnesinde yer alacak. Jaguar konseptin bu yürüyen versiyonunu fuara getirdi ve 5 yaşında bir tasarım olmasına rağmen araç büyük ilgi çekmeyi başardı.

Honda Project 2&4

Honda, markanın motosiklet ve otomotiv birimlerini ortak bir konsept için bir arada çalıştırmış. Motor sürüşünün açık-hava duygularıyla otomobilin manevra kabiliyetinin bir araya getirildiği söylenen konsept son yıllarda popülerleşmeye başlayan yeni bir niş spor otomobil alanına da göz kırpıyor. Ariel Atom, KTM X-bow gibi çok hafif ve yarış otomobili genleri taşıyan ufak sporcular arasına bir Honda da katılır belki, kim bilir?Thunder Power Electric Car

Thunder Power ilk defa Frankfurt’ta tanıtılan bir marka. Markanın ilk ürünü de Tesla Model S rakibi olmak üzere geilştirilmiş bir spor sedan. Final ürün olmadığını düşündüğüm için konseptler arasında yer versem de bu aracı çok benzer hatlarla yakında yollarda görebiliriz. Aracın elektrik motoru 430hp gücünde ve model yaklaşık 600km menzile sahip.

Mercedes-Benz F 015 Luxury In Motion

Bu yıl başlarında CES’te tanıtılan ve Bigumigu Pazar’da bahsettiğimiz F015 de Frankfurt’taydı. Yeni bir lansman olmamasına rağmen otomotive getirdiği yenilikçi bakış yüzünden mutlaka yer vermek istedim bu araca. Bu konsept otomobillerin kendi kendilerine gideceği yakın gelecekte araç içinde geçirilen vaktin nasıl mükemmelleştirilebileceği üzerine bir tasarım yaklaşımı.

Audi e-tron quattro

Audi’nin bu yıl tek konsepti e-tron quattro konseptiydi. Bu yıl Audi fuarlarda büyük ve lüks konseptleri sergileyerek geleceğin Audi modellerinin tasarım çizgisini tanıttığı gibi yenilenmesi yaklaşan A8’in de bir ön gösterimini yapmıştı. e-tron quattro’nun da Q6 olarak hayata geçeceği tahmin ediliyor. Elektrikli bir konseptle Q6’nın tanıtılmasında da Tesla’nın önümüzdeki yıl piyasaya süreceği Model X adlı SUV’unun yarattığı beklentinin etkili olduğunu düşünüyorum.