Televizyon tarihinin kaynak ve yayın politikaları açısından döneminin en farklı yapımlarından House of Cards, her bölümünde ürün yerleştirmeye büyük zaman ayırıyor. Netflix‘in yapımcı ve yayıncı olduğu dizi, Netflix’in kullanıcı verisini anlamlandırmasıyla yaratılıyor. Klişe bilgiler arasına girse de House of Cards’ın izleyicileri tatmin edecek optimum dizi vizyonuyla yaratıldığını atlamamak gerekiyor.
Claire Underwood’un sürekli olarak Apple ürünleriyle sahneye çıkması, Frank Underwood’un IWC saatini bileğinden ayırmaması gibi bir çok detay arasında 3. sezon boyunca 105 marka House of Cards’da ürün yerleştirme olarak ekrana geldi.
Pazar araştırmaları yapan Concave; House of Cards’da yer alan markaları, ekran sürelerini, ekrana gelme yöntemlerini çeşitli perspektiflerle inceledi. 3. sezonda ekran süreleri ve kullanım olarak en çok yer alan ilk 10 marka:
- Apple
- IWC
- Chevrolet
- Washington Nationals
- Avaya
- Cartier
- Nokia
- Samsung
- Blackberry
- Dell
İlk 3 sezonu da değerlendirerek bölüm bazında ekrana gelen markaların istatistiği;
5 marka her bölümde bir kez de olsa kullanılırken bu markaların ekran süresi, görünürlük, isim ve logo görünürlüğü gibi endeksleri kullanarak yapılan değerlendirme bazı markaların sezon bazında artış ve azılış yaşadığı görülüyor.
Samsung’un 3 sezon içinde sırayla listede tırmanışa geçtiğini görebiliyoruz. Özellikle 3. sezondaki CNN ve NBC’nin yer alması da dikkat çeken bir başka unsur.
Araştırmanın bir sonraki basamağı karakter analizine eğiliyor. En çok ekran süresine sahip 8 karakterin kullandığı markalar ve kullanım sıklığı;
House of Cards’ın ürün yerleştirme konusundaki birincisi Apple, karakter bazında incelendiğinde sadece 4 karakterin ilk 5 markası arasında yer alıyor. Samsung’un bu konudaki ağırlığı biraz daha yüksek. Toplam 7 karakterin ilk 5’inde Samsung yer alıyor.
Concave araştırmasını sahne sürelerine doğru yöneltiyor ve bir sezonda toplam kaç dakika yayınlandığını inceliyor. Birçoğumuzun dikkatini çeken ürün yerleştirmeler 3. sezonda neredeyse 4 saat ekranlara geldi. Bu değer ilk sezondan çok fakat 2. sezondan az.
Ürünler birçok farklı yolla izleyiciye sunulabiliyor. Arkaplanda tutarak, doğal göstererek, hemen göze çarpmayan noktalarla, bariz şekilde veya yakın çekimle ürünlere yer verilebiliyor.
Markaları bu tekniklerin özelinde analiz ettiğimizde ise Apple ve Samsung’un farklı stratejiler izlediğini görüyoruz. Samsung genellikle yakın çekim tercih ederken Apple doğal ve doğrudan belli olmayan yerleştirmeler yapmış.
Araştırmanın ve sunumun tamamına Concave’in internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Görsel; Concave
Manşet Görseli; Facebook/House of Cards