Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hayvanlar Aleminin Geometrisi

Hayvanlar Aleminin Geometrisi

Braća Burazeri, Animals adlı illüstrasyon serisinde hayvan portrelerini temel geometrik yapılarla inşa ediyor.

Güzel sanatlar eğitimine hazırlık döneminde ve eğitimin ilk yılında, tüm dünyayı geometrik ve matematiksel bir filtreden görmeye başlarsınız. Çünkü gördüğünüz şeyleri kağıda nasıl aktaracağınızı analiz etmek üzere şartlanırsınız. Örneğin bardaklar ve şişeler, silindirler halinde görünür gözünüze. Bir kediyi, dairelerle ve çizgilerle özetleyebilirsiniz. Figür çizmek istiyorsanız, modelinizin duruşlarını parmağınızla ölçü alarak oran ve orantıyla aktarırsınız 2 boyutlu yüzeye. Parmaklar, portre, gövde gibi karmaşık görünen anatomik yapılar da geometriye indirgenir. Geometri ilerleyen yıllarda da çok sıkı bir ilham perisi olabilir. Dorota Pankowska’nın 13 daireyle çizdiği 13 hayvanlı illüstrasyon serisi, Wolfram Kampffmeyer’in kağıttan geometrik hayvan heykelleri ve Norihiko Terayama’nın çiçeklerin geometrisine odaklanan heykelleri bunun en güzel örneklerindendi. Braća Burazeri de hayvan portrelerini geometrik bir stilde tasvir ediyor.

Geometriyle artan sevimlilik dozu

Lars Von Trier’in 5 Engel filminden anımsayanlarınız olacaktır; yaratıcı süreçte bazı engeller/sınırlayıcı kurallar seçerek kendimize meydan okuyabiliriz. Belgradlı grafik tasarımcı Braća Burazeri’nin, Animals adlı illüstrasyon serisinde yapmaya çalıştığı da aslında buna benzer bir meydan okuma. “Yalnızca geometrik esaslara göre çizmek” bu seride sınırlayıcı bir kural gibi görünüyor. Açıkçası sanatçı bu sınavı başarıyla geçmiş. Hatta bu sınırlama hayvanların sevimlilik dozunu da hayli yükseltmiş. Özellikle fare, kirpi, köstebek, timsah ve tilki benim favorilerim.

Braća Burazeri çizimlerde iki boyutlulukla üç boyutluluğu harmanlamış. Örneğin kirpinin portresine baktığınızda gözüne ışık ve gölge ile boyut verdiğini, gözün yüzey üzerine konulmuş bir küre gibi durduğunu görebilirsiniz. Tasarımcı dairelerin, üçgenlerin ve dörtgenlerin sevimli hayvanlara dönüşme sürecine de portfolyosunda yer vermiş. Seride kullandığı araçları; Adobe After Effects, Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator olarak sıralamış.

Braća Burazeri’yi Behance, Instagram ve Facebook sayfası aracılığıyla takip edebilirsiniz.

Görsel: Behance
Manşet görseli düzenlenmiştir.