Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan BillionBricks, merkezi Singapur’da bulunan ve özellikle evsizlere yönelik çözümler geliştiren bir inovasyon stüdyosu. İşte bu stüdyonun yeni projesi WeatherHYDE isimli bir çadır.
Projenin doğuş hikayesi üzücü. 2013’te Hindistan’ın Muzaffarnagar şehrinde Hindu ve Müslüman çatışmalarından ötürü 9000 aile kendini sokaklarda buluyor. Hava koşullarının sıfırın altına düştüğü bir gece tam 33 çocuğun hayatını kaybetmesi bu alanda çalışan BillionBricks’i bir acil durum sığınağı konusunda yeni bir bakış açısı aramaya itiyor.
Projenin ilk denemeleri pilot bölge seçilen Delhi’de 2016 yılı içerisinde gerçekleşiyor ve geri dönüşler olumlu oluyor. Bunun üzerine BillionBricks, Kickstarter üzerinde kendisine fon aramaya ve daha fazla ihtiyaç sahibine WeatherHYDE çadır ulaştırmaya karar veriyor.
İstendiğinde konforlu bir kamp çadırı olarak da kullanılabilen WeatherHYDE, öncelikli olarak bir acil durum çadırı ve evsizler için güvenli bir sığınma alanı.Tam yalıtım özelliği kışın sıcak, yazın serin tutuyor. Yansımalı dış gövde, geceleri bile görünürlük sağlıyor. Ayrıca, üç katlı iç çeper ışığı kesiyor ve silüet veya istenmeyen gölgeler oluşmasına engel oluyor, bu sayede özellikle kadınları istenmeyen seyircilerden koruyarak mahremiyet sağlıyor. Çadırın bir başka özelliği de kolay kurulum. 15 dakikada en zorlu koşullarda bile kurulan çadır direğe ihtiyaç duymuyor.
Özetle WeatherHYDE çadırları afet sonrası ya da hayat koşulları nedeniyle evsiz kalmış ailelere güvenlik, mahremiyet ve biraz da olsa konfor sunarak hayatlarını kolaylaştırmayı, bu sayede bir çıkış imkanı sunmayı hedefliyor.
Kickstarter üzerinde açılan kampanyada farklı yardım seçenekleri bulunuyor. Çadır almadan bağışla destek olmak da mümkün ama isterseniz çevrenizde ihtiyacı olan bir aileye ya da Güneydoğu Asya’daki felaket bölgelerinde bulunan bir aileye çadır gönderebiliyorsunuz. Bunu yaptığınızda çadırınızı alan aileyi harita üzerinde görebiliyor, hayat hikayelerini izleyebiliyor ve gönderdiğiniz WeatherHYDE ile hayatlarına nasıl dokunduğunuzu gözlemleyebiliyorsunuz. Çadırı kendi kullanımınız için almayı tercih ederseniz de aradaki maliyet farkı yine evsizlere daha çok çadır gönderilerek değerlendiriliyor.
Görsel: kickstarter.com