Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hayal Kırıklıklarıyla Reklamsız Sosyal Medya Ağı Ello

Hayal Kırıklıklarıyla Reklamsız Sosyal Medya Ağı Ello

"Sade, güzel ve reklamsız sosyal medya ağı" manifestosuyla dikkat çeken Ello, yarattığı hayal kırıklarıyla da konuşuluyor.

Reklamsız sosyal medya platformu yaratma girişimleri yeni değil. DiasporaAppDotNet bu girişimlere verilebilecek örneklerden. Yalnız kaçımız bunlardan haberdar, orası tartışılır.

Asıl tartışma konumuz ise Ello. Kendisi bu tarz girişimler arasında belki de sesini en bariz duyduğumuz platform oldu. Bunda “sade, güzel ve reklamsız sosyal medya ağı” ifadesiyle yayınladıkları manifestonunda da dikkate değer bir payı olmalı.

Facebook’a tehdit mi değil mi, müzik pazarlaması için nasıl bir potansiyeli olur ve türevlerinde potansiyelini değerlendiren ve/veya öngören pek çok yazı akmaya başladı ve hafta boyunca da devam edecek görünüyor. Bunların arasında kuşkusuz hayal kırıklıkları da vardı. Tasarımı ciddi şekilde eleştirilirken girişimin yatırım kaynağı da etkisini sarsabilecek bir başka detay. Demokrasiyi ve bağımsız teknolojileri savunan tasarımcı ve sosyal girişimci Aral Balkan ağın risk sermayesi tarafından yatırım aldığını ve bunun üzerine ağdan ayrılma kararını “Ello,goodbye.” başlıklı yazısıyla açıkladı.

Platformu “tasarım felaketi” olarak adlandırmış Jeffry van der Goot tarafından saptanan beş temel hata da şunlar:

1- Parçaları gruplayıp ayırma konusunda başarısız. Negatif alan kullanımıyla kareler ve yuvarlak parçaların bir arada rastgele şekilde kullanılması karmaşık bir izlenim yaratıyor.

2- Yazı tipi kullanımındaki tutarsızlık. Sans-serif ve monospaced (tek/eş aralıklı) yazı tiplerinin bir arada kullanılması görüntüde rüküşlük verirken, kullanıldıkları bağlamlarda da tutarsızlıklar söz konusu. “Monospaced” bazen bir gönderi temsil ederken bazen de bir arayüz parçasını edebiliyor.

Girişte karşılayan gönderinin tamamen kalın tipte girilmesi, verilen bağlantıların altları çizili ve büyük harflerde olması gözü tırmalayan diğer detaylardan.

3- Tek renkli (“monochromatic”) anlayış sorun yaratmazken, ekranı bölen mavi renkli dik çizgilerle renk bütünlüğünün bozulması ve dikkat dağıtıcı olması

4- Kullanıcı deneyiminin temelinde yatan kolaylık unsuruna dikkat edilmemesi. Gelen kutusuna tıklayınca amacı belli olmayan ikili avatarın çıkması. İkonların ufacık olması. Metin kutusunun altındaki küçük ikonlara fareyle tıklayınca ikonların yön değiştirmesi, genişlemesi.

5- Hakkında kısmının “WTF” şeklinde adlandırılması, hesap sınıflandırmaların “friends” ve “noise” olarak yapılması ağın profesyonelliğinden kuşkulandıran nitelikler.

Bu eleştirilerin de kendi içinde tartışmaları sürecekken, ağın yakında bünyesine katacağı özellikler de altta yer alıyor. 

Görseller kaynak verdiğimiz Medium yazısından ve Ello’dan alınmıştır.