Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Haftanın konusu “Google Wave davetiyen var mı?”

Haftanın konusu “Google Wave davetiyen var mı?”

30 Eylül‘de Google‘ın, Google Wave için 100.000 davetiye vermeye başlaması ile sosyal sitelerin konusu bu oldu (davetiyesi olanlar kişi tavsiye edebiliyorlar)

Durumu takip etmeyenler için kabaca özetliyorum nedir bu diye…

Google Wave, 
eposta şimdiki ihtiyaçlara göre tasarlansaydı nasıl olurdu sorusuna yanıta karşılık ürettiği eposta (gmail), anında mesajlaşma ve wiki (azıcık friendfeed) karışımı bir iletişim aracı.

Görüntüsü şöyle bir şey

Günlük yaşamda hayatını epostalar arasında geçirenler bilirler. Yanıtla, tümüne yanıtla ya da ilet arasında geçen bu kısır döngüde, işleri aktarmak ve takip etmek, kimi zaman o kadar zor olur ki “ehhh” dersiniz.

Google Wave bu işleyişin wiki (ya da kabaca forum) gibi başlıklar açıp insanları dahil etme ile telefonla gerçekten konuşuyorsunuz hissini internete taşınmış hali.

Herşey canlı yayında gerçekleşiyor.
– Konuşmalar “gtalk” gibi anında olabiliyor (hatta eskiden icq’da olan birebir aynı anda yazma olayının görünmesi vardı, onun benzeri de isteğe bağlı olarak var)
– Resimleri anında konuştuğunuz ekrana sürükleyip bırakarak karşınızdaki sayfa içinde onları pıt diye görebiliyor. Yükle komutu ya da “attach” gibi bir durum yok.

– Herhangi bir şeyi yanıtlarken, illaki altına yazmıyor, isterseniz cümle arasına bile yorumunuzu yazabiliyorsunuz (Özellikle revizyonlara misal geri dönüşlerde hayat kurtrabilir).

– Diyelim ki bir sözleşme ya da sunum hazırlıyorsunuz. Aynı anda kimin ne yazdığını görerek (harf, harf) üzerinde düzenleme yapabiliyorsunuz.
– Aynı sözleşmeyi siz makine başında yokken revize etti biri diyelim, nereyi revize ettiği “higlight” olarak görünüyor (Word’de olan olan)

– Yazılımcıların hayatını kurtaran arşivleme ve her değişiklikten sonra otomatik “backup” alınması süreci tüm Google Wave içinde entegre. Aynı sistemi konuşmanın ortasından giren biri de kim ne demiş, ne zaman demiş şeklinde video izler gibi izleyip takip edebiliyor (“Forward” eposta acısında bu bol bol kullanılabilir)

– Sistem içinden blogunuza ya da Twitter’a post girebilirsiniz. Hatta yorumları takip edebilir, 3 gün önce bir yere yazı yazmıştım, yeni yazı gelmiş mi diye takip etmeden sistem içinden bunu otomatik olaral takip edebilirsiniz.

– İngilizce yazıp çizenler için “spell check” uygulaması oldukça gelişmiş (microsoft office gibi değil ;))
– Ve son olarak aklımda kalan; Google Maps ile entegre olduğundan sistem, pıt diye bir yere gidecekseniz, konuşmanın içine Google Maps ekranını alabiliyor, nereye bakıyorsanız onu göstrebiliyor ve işaretleyebiliyorsunuz.

Sistem tümüyle Google Web Toolkit ile yazılmış. Google bu üründe sadece kendi bir şeyler yapmak değil, herkesle bu ürünü paylaşıyor. API’leri ve Google Web Toolkit’i kullanarak herkes kendi uygulamalarını yazıp sisteme ekleyebilecek.

Aşağıdaki 2 ekran görüntüsünde örnek olarak anket (bir yere katılıp, katılmama) ve satranç oyunu bu şekilde geliştirilmiş örnek uygulamalar.

Apple iTunes Store’da iPhone uygulamalarını takip etmek harici artık Google Wave uygulamalarını da takipçisi olacağız özetle 😉

Veee bu kadar tanıtımdan sonra geliyor önemli sorum
Fazla Google Wave davetiyesi olan var mı?” 😀

Şaka bir yana, bunlar aşağıdaki Mayıs ayında “developer preview” olarak ilk kez gösterilen YouTube Google Wave sunumundan aklımda kalanlar (işime yarayacak kısımlar). Unuttuğum, şu kısmı muhteşem dediklerinizi yorumlara alalım.