Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google Cultural Institute Sanatı Ayağımıza Getiriyor [LeWeb 2014]

Google Cultural Institute Sanatı Ayağımıza Getiriyor [LeWeb 2014]

Müze ve sanat eserlerini yaşayarak tecrübe etmek eşsiz olsa da Google buna en yakın tecrübeyi farklı kanallarını kullanarak sunuyor.

The Arts oturumunda yer alan Amit Sood (Kurucu, Google Art Project; Director, Cultural Institute) ve Duncan Osborn (Product manager, Google Cultural Institute), Google’ın sanatı geliştirdiği teknolojilerde sunma tekniklerini anlattı.

Google Cultural Institute, Dünya sanat tarihinin önemli eserlerini ve müzelerini tek bir arayüz üzerinde birleştiren bir çalışma. Müzeler hakkında sadece bir liste üzerinden okuma yaparak bilgi vermek yerine mekan içindeki her noktayı dijital olarak gezmeyi sağlıyor. Eserlere farklı açılardan bakarak incelemeyi ve mimari yapıları ince detaylarına kadar görmeyi sağlıyor.

Televizyon ile Google arasındaki köprüyü sağlayan Chromecast’in Backdrop özelliği televizyon ekranını birbirinden farklı temaların bulunduğu arka plan galerisine dönüştürüyor. Android üzerindeki sesli arama motoru Ok Google’ın sağlanan entegrasyonla o an ekranda görüntülenen eser hakkında anında bilgiye ulaşılabiliyor.

Bir müzeyi geziyor gibi karar alıp harekete geçebilirsiniz. Hatta ilginizi çeken konular hakkında yazılı ve sesli bilgiye erişebilirsiniz.

Google’ın kartondan yapılan gözlüğü Cardboard, Android yazılım ve donanım desteğini kullanarak asgari maliyetlerle sanal gerçeklik deneyimi sunuyor. Yazılımcılar tarafından geliştirilebilen uygulama tabanı ile müzeleri gezmek ve eserlere bu gerçeklik içerisinde doğrudan bakmak Google’ın önermelerini destekliyor. Bir müzeye giderek bir esere bakmak büyük bir tecrübedir. Google ise bu tecrübeyi yaşatmak yerine kopyalayarak yarattığı alternatif evren içerisinde konumlandırıyor.

Görsel; LeWeb