Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Giysiler, Otomobiller ve Binalar İçin Soğutma Kumaşı 

Giysiler, Otomobiller ve Binalar İçin Soğutma Kumaşı 

Giysilerde, gıda teslimatında, otomobillerde ve binalarda kullanılmak üzere geliştirilen radyatif soğutma kumaşı; kullanıldığı alanı ısıdan ve termal radyasyondan koruyor.

Chicago Üniversitesi Pritzker Moleküler Mühendislik Okulu’ndan (PME) araştırmacılar, kentlerdeki binalardan, kıyafetlerden, otomobillrden ve hatta yiyecek depolarından kaynaklanan ısıyı ve termal radyasyonu engelleyebilecek yeni bir giyilebilir soğutma kumaşı geliştirdi. Kumaş, hem güneşten gelen ısıyı hem de aşırı sıcaklıkların ve sıcak hava dalgalarının sıkça yaşandığı kentsel yaşam alanlarındaki binalardan ve kaldırımlardan gelen termal radyasyonu azaltıyor.

Chicago Üniversitesi araştırmacıları tarafından ABD’de Arizona güneşi altında gerçekleştirilen bir testte, soğutma kumaşının sıcaklığı açık hava sporlarında kullanılan diğer standart kumaşlardan 2,3 santigrat dereceye kadar daha soğuk tutabildiği görülmüş.

Ayrıca gömlekler, elbiseler ve diğer yazlık giysiler için yaygın olarak kullanılan ticari ipeğe kıyasla 8,9 santigrat dereceye kadar serinliği koruyabiliyor. Üstelik hiçbir ipek böceği de zarar görmemiş oluyor. Daha önce, insanların günlük giyimlerinde serinlemesine yardımcı olmak amacıyla giysiler için nanoelmaslı yüksek teknolojili tekstiller geliştiriliyordu.

Gıdaların saklama ve taşıma kutuları da bu kumaşla sarılabilir

Araştırma ekibi şu isimlerden oluşuyor: Ronghui Wu, Chenxi Sui, Ting-Hsuan Chen, Zirui Zhou, Qizhang Li, Gangbin Yan, Yu Han, Jiawei Liang, Pei-Jan Hung, Edward Luo, Dmitri V. Talapin, Po-Chun Hsu

Araştırmacılar ayrıca laboratuvar testlerinde iyi performans gösteren birçok malzemenin, büyük ısı dalgalarının üzerlerine çarpacağı tahmin edildiğinde Arizona, Nevada, Kaliforniya, Güneydoğu Asya ve Çin’deki şehir sakinlerine yardımcı olmayabileceğini iddia ediyor. Araştırmacıların geçici bir patent alan yeni soğutma tekstili, sakinlerin çevresinden gelen ısıyı ve termal radyasyonu azaltabilecek ve klima gibi sıcaklığı azaltan cihazlar kullanma ihtiyacını azaltabilecek pasif bir soğutma sistemi sağlamayı umuyor.

Bu, yoldan geçenlerin kör olmasına yardımcı olabilir ve hatta önleyebilir, ancak güneş kentsel ortamda tek ısı kaynağıdır. Bu, şehirlerin etrafındaki binalar, giysiler ve arabalar güneşlenirken, binalardan ve kaldırımlardan ek termal radyasyon yayılarak, sakinlerin hissettiği ısının aynı anda etraflarından gelmesine neden olduğu anlamına gelir.Araştırmacılar ayrıca laboratuvar testlerinde iyi performans gösteren birçok malzemenin, büyük ısı dalgalarının üzerlerine çarpacağı tahmin edildiğinde Arizona, Nevada, Kaliforniya, Güneydoğu Asya ve Çin’deki şehir sakinlerine yardımcı olmayabileceğini iddia ediyor. Araştırmacıların geçici bir patent alan yeni soğutma tekstili, kent sakinlerinin çevresinden gelen ısıyı ve termal radyasyonu azaltabilecek ve sıcaklığı azaltan klima ve benzeri cihazlar kullanma ihtiyacını azaltabilecek pasif bir soğutma sistemi sağlamayı umuyor.

Soğutma kumaşının daha kalın bir versiyonu da geliştirilebilir ve görünmez bir polietilen film ile kaplanabilir. Ortaya çıkan sonuç daha sonra iç sıcaklıkların düşürülmesine ve klima kullanımının azaltılmasına yardımcı olmak için otomobil ve bina cephelerine uygulanabilir. Sütün ve kolayca çürüyen diğer yiyeceklerin sıcakta bozulmasını önlemek için saklama ve taşıma kutuları da bununla sarılabilir. Bu şekilde soğutma ihtiyacı azaltılabilir.

Binaları Yazın Serin Kışın Sıcak Tutan Renkli Boyalar

Arı Kovanından İlham Alan Elektriksiz Hava Soğutucu

Görsel: Chicago Üniversitesi Pritzker Moleküler Mühendislik Okulu /Fotoğraf: John Zich, Chenxi Sui