Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Giyilebilir Teknolojiler Kalkışa Hazır [LeWeb 2014]

Giyilebilir Teknolojiler Kalkışa Hazır [LeWeb 2014]

Giyilebilir teknolojilerin hayatımıza dahil olma oranı ile yeni teknolojilere karşı önyargılarımız satın alma ve tüketici kararlarımızı ne yönde etkiliyor?

Erken dönem teknoloji sıçramaları arasında yer alan Palm marka cep bilgisayarları (PDA) bir dönemin yaygın kullanılan teknoloji cihazları arasındaydı. Sözlerine salonda Palm kullanan kaç kişi olduğu sorusuyla başlayan James McQuivey, (Vice President, Principal Analyst, Forrester Research) karşılık olarak pek çok eli havada gördü. Ardından şu anda kaç kişi hala bu ürünü kullanıyor sorusunu sordu. Ve sonuç hiçbirimizi şaşırtmadı.

Bir dönem çığır açan ve hepimizin kullandığı ürünler günümüzde tek bir cihaz üzerinde toplandı ve akıllı telefonlar olarak hayatımızda yerini aldı. Bu akıllı telefonlar kendinden önceki teknolojileri yok ederek değil var olmuyor. O teknolojiler burada yer almayı hak ettiği için devamlılığını sağlıyor. Çünkü tüm o kişisel teknolojik cihazlar o kadar büyük bir öneme sahip oldu ki bunları tek bir cihaz ile kullanmak zaruri bir durum haline geldi.

Giyilebilir teknolojilerin varlığı ve yaygınlaşması bu sürecin bir sonraki aşamasa geçişiyle birlikte tek bir noktada toplanan teknoloji yayılarak hayatımızın her alanında yer edinecek. Sadece gözlük, bileklik ve küpe gibi aksesuarlar değil evimizin, yaşamımızın her noktasında yer sahibi olacak teknoloji ürünleri.

Teknolojinin hayatımıza yayılacağı öngörüsüyle sözlerini tamamlayan James McQuivey, sahneyi J.P. Gownder’a (Vice President & Principal Analyst, Forrester) bıraktı. Giyilebilir teknolojilerin önyargılarla olan mücadelesinden ve şirketlerin bakış açısından bahseden Gownder, teknolojinin zor veya tehlikeli koşullarda çalışması gereken bireylerin hayatını doğrudan etkilediğini vurguladı.

Giyilebilir teknolojiler insan vücudunun birer uzantısı gibi çalışarak bireye fayda sağlama temeline dayanıyor. Vücudunun herhangi bir yerine takılarak insana hem kontrol hem de denetim olarak farklı yetenekler sağlayan giyilebilir teknolojiler,

2013 ile 2014 arasında dahi gözlük, bileklik ve küpe olarak tasarlanan giyilebilir ürünlerin kullanımında kayda değer bir değişim bulunuyor. Tüm iş alanlarındaki çalışanların hayatını kolaylaştıran ve işveren ile çalışan arasındaki ilişkiyi değiştiren bir güce sahip.

Giyilebilir teknolojilerin kullanılabilir hale gelmesinin üç sebebi bulunuyor. Bireylerin talebi, sektörlerin talebi ve sektörlerin bu sayede yeni iş modelleri geliştirmesi. Böylece hayata yayılan giyilebilir teknolojiler sonunda tüm vücut içinde gezerek istenilen veriyi istenilen yetkiliye sunabilecek. Patronlara mesai giriş çıkışlarını, doktora kan dolaşımını veya ebeveynlere çocuklarının sağlıklarını…

Oturumun son sunumununda David Rose (CEO, Ditto Labs) giyilebilir teknolojileri farklı bir vizyonla inceleyerek Enchanted Objects terimini literatüre kazandırıyor. Bireyin kendi verisini algılama ve toplama işlevini üstlenen giyilebilir ürünleri sadece bileklik, gözlük ve küpe üçgeninden çıkartarak evini de akıllı hale getirmesini anlatıyor. Yüzüklerin Efendisi evreninde son olarak Frodo’nun kullandığı Sting isimli kılıç, yakında ork’lar olduğunda parlama özelliğine sahip. Bu kılıçtan ilam alarak geliştirdiği şemsiye; Weather, AccuWeather gibi hava durumu servislerine bağlanarak yağmur yağacağı zaman parlayarak “Beni yanına al.” uyarısı veriyor. Böylece kullanıcı hava durumunu kontrol etmeden yağmur olasılığı hakkında ihtiyacı olan bilgiye ulaşıyor. Teknolojinin hayatı kolaylaştırma mekanizması da bu noktada devreye giriyor.

Giyilebilir teknolojiler, kişiye kendine özel veriyi sunmasıyla hem kullanım alışkanlıklarını hem de yaşam dinamiklerini kolaylaştıracak alternatifler üretiyor. Forrester tarafından yapılan araştırmalar büyük veriye ve kişisel bilgilerin gizliliğine yönelik endişelerin giyilebilir ürünlerin kullanılabilirliği ve satın alınabilirliği kolaylaştıkça ortadan kalkacağını gösteriyor. Bilinmeyenden korkma hissinin sadece mit ve bilim kurgu eserlerine ait olmadığını teknoloji ve geleceğe yönelik de varlığını koruduğunu ispatlıyor. Zaman ise bu endişelerin farklılaşıp şekil değiştireceği düşüncesini destekleyen bir parametre olarak yer alıyor.

Görsel; Youtube