Heyecanlı bir maymun, soru soran gözlerle bakan bir tavşan, uysal bir deniz ayısı ve vahşi yaşamdan daha nice harika canlı, Japon sanatçı Chie Hitotsuyama’nın stüdyosunda heykel olarak karşımıza çıkıyor. Tutkal ve burgu haline getirilmiş gazete kağıtları ile çalışan Tokyolu sanatçı, bir bakıma kişiliği olan 3 boyutlu hayvan portreleri yapıyor. Çalışmalarını “Bir bilgi aracı olarak işlevi kalmayan eski gazete kağıtlarına yeniden hayat veriyorum.” şeklinde tarif ediyor. Bu bakış açısını daha önce kütüphane atıklarıyla yapılmış doğa heykelleri ve çöpten yapılmış hayvan heykelleri ile başka sanatçılarda da gözlemlemiştik.
Hitotsuyama, 2011’den bu yana zooloji serileri üzerinde çalışıyor. 2007’deki Afrika seyahati sırasında kaçak avlanan insanların saldırısına uğrayan bir gergedanı gördükten sonra serinin ilk çalışması olan gergedanı yapmış. Hitotsuyama bu ilk üretiminin ardından 4 yıl boyunca tekniğini geliştirmek için çalışmış ve kendi deyimiyle ağırdan almış.
Sanatçının hayranlık uyandıracak derecedeki titizliği ve sabrı, çalışmalarına yansımış. Bilimsel bir doğruluğu tutturmak için seçtiği hayvanı uzun süre dikkatle gözlemleyen ve fotoğraflayan Hitotsuyama bu teorik ön hazırlığın ardından heykelin uygulama aşamasına dair hazırlıklara başlıyor. Gazete kağıtlarını renklerine göre ayırma ve onları şekillendirme süreci başlıyor. Gazete kağıtlarını ince burgu rulolar yaratmak üzere şekillendiriyor ve o burgularla tek tek heykeli inşa etmeye başlıyor.
Hitotsuyama, çalışmalarını ne kadar sürede tamamladığını şöyle açıklıyor: “Deniz ineği ya da deniz ayısı gibi büyük bir hayvan yaratıyorsam kağıttan ruloları tek tek yerleştirip form inşa etme işi yaklaşık 3 ay sürüyor. Ardından da geri kalan detayları halledip süreci tamamlıyorum.”
Görsel: hitotsuyamastudio.com