Çift rakamla biten senelerin yaz aylarını çok severim, çünkü bu senelerde ya Dünya Kupası oynanır ya da Avrupa Şampiyonası. Ofsayt’ın kuralını bilmeyen en futbol frijiti kadınları bile bir holigana dönüştürmeyi başaran Euro 2008’in mesaisi aslında 16 Ağustos 2006′da başladı, 36 ülkenin milli takımı 7 gruba bölünerek eleme maçları oynamaya başladılar. 466 gün, 86 maç ve 833 gol sonra bu 36 takımdan gruplarında ilk ikiye girmeyi başaran toplam 14 tanesi Euro 2008’e katılmaya hak kazandı. Ev sahibi takımları da eklediğimizde 2008 yazının gündemine damgayı vuracak 16 takım belli olmuştu.
Endüstriyel futbol, futbol pastası, artan yayın gelirleri, reklam gelirleri, vesaire vesaire gibi konularda geyik yapmayacağım, çünkü bu konularda bilen de bilmeyen de her fırsatta sallıyor. Ama gerekirse bu işin kitabını yazarım, yazdım da, hem de ta 1996’da. Neyse benim uzun senelerdir takip ettiğim bir konu takımların forma sağlayıcıları yani giydiklerini formanın markalarıdır, İngiliz dilinde buna “official match kit provider” deniyor. Bizim milli takımımız senelerce (tam olarak 55 sene) Adidas giydi, hem de iyi günde ve kötü günde, yani İngilizlerden 8 yerken de Adidas giyiyorduk, 2002 Dünya Kupası’nda G.Kore’yi yenip üçüncü olduğumuzda da. Ama son 5 senedir artık Nike giyiyoruz. Bu Nike’nin tüm dünyada başlattığı ve Adidas’ın hakimiyetini kırma ve en başarılı takımlara Nike giydirme stratejisinin bir sonucu, bir de dönemin TFF başkanı Haluk Ulusoy’a Adidas’ı bırakmak için yüklüce bir sakal ödendiği söylentisi var, ama tabi bu sadece bir söylenti (!)
Euro 2008’e katılan 16 takıma baktığımızda çok eşit bir marka dağılımı görüyoruz, 5 takım Nike (Türkiye, Rusya, Portekiz, Hollanda, Hırvatistan), 5 takım Adidas (Almanya, İspanya, Romanya, Yunanistan, Fransa) ve 5 takım da Puma (Avusturya, İsviçre, İtalya, Çek Cum., Polonya) giyiyor, kalan diğer takım İsveç de Umbro giyiyor. En az sahadaki kadar büyük bir çekişme de bu markalar arasında geçiyor, bundan bir kaç ay evvel Nike Almanya federasyonuna Adidas’ı bırakması için astronomik bir teklif yaptı ama bu teklif reddedildi.
Euro 2008’de çeyrek final maçları oynandı ve tüm yarı finalisteler belli oldu. Bugüne kadar oynanan maçların sonuçlarına bakarak bir istatistik çıkardım. Bu üç markanın birbirleriyle oynadıkları maçlarda aşağıdaki gibi bir sonuç çıkıyor (aynı markayı giyen iki takımın kendi aralarında oynadıkları maçları bu hesaplamaya dahil etmedim, bir de galibiyetlere uzatma veya penaltılar sonucu olanları da ekledim, yani bahis siteleri gibi sadece 90 dakikanın skorunu almadım, tüm maçın sonucu aldım).
Ayrıca grup maçlarının ardından çeyrek finale çıkan 8 takımdan 5’i Nike, 2’si Adidas ve 1’i Puma giyiyordu, Nike’nin dünyanın en iyi takımlarını giydirme stratejisinde yaptığı takım seçimleri başarılı olmuşa benziyor. Yarı finale çıkan 4 takımın 2’si Nike diğer 2’si de Adidas giyiyor. Ben bu satırları yazarken henüz yarı finaller oynanmadı ama bir “Nike vs Adidas” finali oynanma olasılığı var tabi “all Nike” veya “all Adidas” finali de olabilir.
2006 Dünya Kupası’nı Puma (İtalya), 2004 Avrupa Şampiyonası’nı Adidas (Yunanistan), 2002 Dünya Kupası’nı Nike (Brezilya) kazanmıştı. 1960’dan beri oynanmakta olan Avrupa Şampiyonası’nda Nike’nin henüz bir şampiyonluğu yok. En son 2004’de final oynamış ve kaybetmişlerdi (Portekiz vs Yunanistan). Bakalım Euro 2008’i kim kazanacak?