Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Endüstriyel Çimento Yerine Biyo-Çimento [Redesign Everything Kazananı]

Endüstriyel Çimento Yerine Biyo-Çimento [Redesign Everything Kazananı]

Endüstriyel çimentoya kıyasla daha temiz ve daha dayanıklı bir alternatif olarak sunulan "Reef Rocket"; kıyı bölgelerinde yetiştirilebilir, modüler biyo-çimento resif yapılarının kullanılmasını öneriyor.

ABD merkezli ReefCycle çatısı altında tasarımcı Mary Lempres tarafından yaratılan “Reef Rocket”; kıyı şeritlerini su baskınlarından koruyan, deniz suyunu filtreleyen, biyolojik çeşitliliği destekleyen ve doğal olarak oluşan istiridye resiflerini taklit eden bir biyo-çimento yapı.

Doğa, çevreyi kirletmeden dayanıklı malzeme geliştirme konusunda eşsiz bir kapasiteye sahip. Resifler yüzlerce yıl boyunca dalga enerjisine ve suyun aşındırıcı etkilerine dayanarak büyüyor. Reef Rocket, resiflerin kimyasal yapısını taklit ediyor ve yukarıda bahsettiğimiz gibi biyolojik olarak yetiştirilebilen bir malzemeye sahip.

Üretim sürecinde, bitki bazlı enzimler cam gibi kırılmış atıklarla ve kimi zaman da gıda sektöründe açığa çıkan deniz kabuklarıyla birleştirerek atık malzemeleri birbirine bağlayan bir mineral yapıştırıcı üretilmesiyle gerçekleşiyor. Atıkların yerel olarak dayanıklı “çimentolara” dönüştürülmesi için doğadan yararlanan bu süreç, biyo-döngüsel ve yerelleştirilmiş bir ekonomiyi teşvik ediyor.

ReefCycle Reef Rocket‘ın, endüstriyel çimentoya göre daha ucuz, daha temiz ve daha dayanıklı bir alternatif sunduğunu vurguluyor.

Reef Rocket projesiyle ReefCycle, yakın zamanda What Design Can Do tarafından düzenenlenen Redesign Everything Challenge’ın kazananlarından biri oldu.

Görsel: Redesign Everything Challenge