ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) araştırmacıları, bir araç hareket halindeyken tekerleğinin şeklini ve işlevini değiştirebilen yeniden düzenlenebilir bir tekerlek-palet teknolojisi yarattı. RWT (Reconfigurable Wheel-Track) adı verilen bu teknoloji, aracın farklı koşullarla ve ortamlarla başa çıkabilmesini sağlıyor.
Göz açıp kapayıncaya kadar şekil değiştiriyor
Tekerlekler, iki saniye içinde üçgen bir palete dönüşebiliyor. Paletten tekerleğe geri dönüşüm süreci de aynı şekilde basit. Paletler yumuşak yüzeylerde daha iyi performans gösterirken, tekerlekler sert yüzeylerde hızlı hareket etmeyi sağlıyor. Bu yeni teknolojinin arama ve kurtarma da dahil askeri faaliyetlerde kullanılması amaçlanıyor. Bir başka kullanım alanının da inşaat olabileceği düşünülüyor.
RWT şu an için seri üretime geçme aşamasından çok uzakta. DARPA şu anda şekil değiştiren tekerleklerin yanı sıra başka teknolojileri de içeren geniş çaplı bir programı yürütüyor ve Ground X-Vehicle Technologies (GXV-T) adı verilen bu programda 2. aşamaya geçmiş. Hız ve manevra kabiliyetini artırmak amacıyla tekerlek içine yerleştirilen bir elektrik motoru, engebeli arazide stabilize edilmiş yüksek hızlı sürüş imkanı sağlayan çok modlu hareket süspansiyonu, 3B gözlüklerle etkinleştirilen sanal pencereler ve güvenli arazi navigasyonuna yardımcı olan sensörlü sanal perspektifler ile görsel katmanlar program kapsamında geliştirilen diğer teknolojiler arasında.
Wheel to track and back again in less than two seconds while the vehicle is moving! The Reconfigurable Wheel-Track built by @nrec_cmu for DARPA's GXV-T program could help future military vehicles optimize travel over diverse terrain. https://t.co/Hfg8Zcgvl1 pic.twitter.com/JJI9Ter29f
— DARPA (@DARPA) June 25, 2018
Yaşamın değil, savaşın hizmetindeki teknoloji!
DARPA, ABD ordusu için yeni teknolojiler üretmekle sorumlu bir devlet kurumu. RWT teknolojik açıdan heyecan verici olsa da teknolojinin “savunma sanayii” adı altında savaşa hizmet etmesi bir o kadar can sıkıcı ve ürkütücü. İnsanın tüm bu araçları geliştirebilmesine rağmen hâlâ savaşmaya devam ediyor olması hâlen çok ilkel bir zamanda yaşadığımızın işareti olsa gerek. Teknolojinin de belli bir felsefe ve etik prensiplerle ilerlemesi; savaşa değil insanlığa hizmet etmesi çok daha akıllıca olurdu. Siz ne dersiniz?