Merak dolapları veya merak odaları olarak bilinen cabinet of curiosities geleneğinin kökleri 16, yüzyıla kadar uzanıyor. Bu pratik, insanın çevresindekileri toplama, belgeleme, inceleme ve öğrenme dürtüsünden kaynaklanıyor. Dikkate değer nesnelerin bir odada ya da dolapta sergilendiği kişisel müze benzeri bu koleksiyonlar; doğal tarih, jeoloji, etnografya, arkeoloji, din veya tarih kalıntılarından; sanat eserlerinden ya da antika nesnelerden oluşabiliyordu. Hükümdarların ve aristokratların yanı sıra, tüccarların ve Avrupa’daki bilim insanlarının bu türden kabinleri bulunuyordu. Bunlar müzelerin habercisi olan koleksiyonlardı. “Manifesto” ismiyle markalaşan İskoç sanatçı Katie Rose Johnston bu pratiği kendine özgü bir biçimde yorumlayarak çağdaş bir seramik serisi olan Curiosity Clouds‘u yaratmış.
Biçimle işlev arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran benzersiz bir yaklaşım
Johnston’ı organik formlar yaratmaya iten ilham kaynağı, Glasgow’daki Hunterian Art Gallery ziyareti olmuş. Burada müzenin arkasına gizlenmiş bir vitrin onu adeta büyülemiş. Bu koleksiyonda dünyanın dört bir yanından kuş ve böcek yuvaları sergileniyor. Ayrıntılı bölmeler ağına sahip bir termit tümseğinin enine kesitini de içeriyor. Bu termit tümseğinin şekli, alternatif bir evrenden bir merak dolabı gibi görünmüş sanatçıya. Onun seramik dolaplarıyla bu termit yuvası arasındaki paralellik açıkça görülebiliyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Curiosity Clouds, genellikle büyük ve dayanıklı çömlekler yapmak için kullanılan bir tür dokulu kil olan terracotta crank ile yapılmış. Johnston, eskizlere bağlı kalmak yerine her parçayı sezgisel olarak şekillendirmiş. Malzemenin termit höyüklerinin dünyevi, organik, dolambaçlı dokusunu taklit etmesini sevdiğini vurguluyor. Rafların içine ise doğadan topladığı organik nesneleri yerleştiriyor.
Katie Rose Johnston’ın diğer çalışmalarını görmek için internet mağazasına ve Instagram’ına göz atabilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Instagram