Ne yazık ki seyahat bloglarında gördüğümüz nefis görüntülerin pek çoğu gerçeği yansıtmıyor. O kartpostal görüntülerin büyük kısmı çevre kirliliği, plansız yapılaşma gibi nedenlerle kaybolma tehlikesi altında. Kimisi çöp içinde, kimisi çarpık binalarla çevrili, kimisi fabrikalar veya madenler nedeniyle harap olmuş durumda. World Wildlife Fund (WWF) için hazırlanan son Instagram kampanyası da tam olarak bu tezata eğiliyor.
Ünlü Gezi Instagram’cılarının Paylaşımları
TBWA\Paris’in hazırladığı #ToolaterGram isimli kampanyanın amacı, millennial kuşağını yakalamak. Bunu yapmak için de en iyi yol onların olduğu yerlerde bulunmak ve onların dilinden konuşmak. Daha önce yine aynı hedef kitleyi yakalamak amacıyla Ölüm Meleği’ne Instagram hesabı açarak gençleri deniz güvenliği konusunda uyaran kampanyada olduğu gibi burada da mecra olarak Instagram seçilmiş. Mesajı vermek için de öğretici postlar yerine seyahat ve gezi konusunda içerik üreten, özenilen, takip edilen Instagram’cılar belirlenmiş.
Seçilen bu Instagram kullanıcıları arasında: Sylvain Schots (@nomadnocry), Teddy Verneuil (@teddy_bear_photos), Romain Leclerc (@nvmero), Guillaume Ruchon (@guiruch), Little Gipsy (@littlegipsyblog), Charlène (@charlenedesdoits), Joanna Lemanska (@misscoolpics), Mary Quincy (@mary_quincy), Capra311 @capra311 bulunuyor. Hepsinin ortak noktası gezip gördükleri egzotik yerlerden nefes kesici görüntüler paylaşmaları, seyahat deneyimlerini anlatmaları. Ancak WWF’in işi için yaptıkları şey biraz daha farklı.
Bu kullanıcılar WWF için de her zamanki fotoğraflarına benzer güzellikte fotoğraflar girmişler, hikayelerine eklemeler yapmışlar. Altlarında ise bildik yorumlar var… “Harika, burası neresi? Nefis bir görüntü…” türünde, takipçilere “Keşke orada olsaydım” dedirten, imrendiren görüntüler… Fakat bu fotoğraflar daha sonra açıklandığı üzere şimdiye ait değil. Karelerin bugünü yansıtan halleri daha sonra veya ikinci fotoğraf olarak paylaşılmış. İşte o zaman da acı gerçek ortaya çıkmış. Turkuaz suları ışıldayan tropik deniz bugün çöp içerisinde. Yeşilin her tonunu içeren o gür orman, madencilik neniyle bugün çorak kalmış. Eteklerinde renk renk çiçeklerin açtığı o dağ, bir hurdalığa dönüşmüş.
Sonuç olarak da post sahibinin “Ne yazık ki artık burayı ziyaret edemezsiniz.” mesajıyla verdiği gerçek; o büyüleyici güzelliğin bugünkü gerçek halinin açıklanmasıyla yaratılan güçlü tezat, insanlarda sağlam bir etki bırakmış. Yıkım, çevre kirliliği, ormanların yok edilmesi, şehirleşme gibi dünyanın güzelliklerini yok eden etkiler üzerinde düşünmelerini sağlamış. Kaybedilen güzelliklerin yanında hala korunması gereken, çok geç olmadan kurtarılabilecek yerler olduğuna dikkat çekilerek insanlar harekete çağrılmış. Hazırlanan internet sitesi üzerinden de konu hakkında daha detaylı bilgi sunulmuş.
Kampanyanın, dil ve kültür gibi farklılıklarını aşıp dünya çapında farkındalık yarattığını söyleyen TBWA\Paris yaratıcı yönetmeni Jacquelin Guillaume-Duverne; Instagram’ın millennial kuşağına ulaşmada geleneksel mecralardan daha etkili olduğunu belirtiyor.
Künye:
Reklamveren: WWF
Müşteri Ekibi: Jacques Olivier Barthes, Michael Neveu, Camille Richer
Reklam Ajansı: TBWA\Paris
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Benjamin Marchal, Faustin Claverie
Yaratıcı Yönetmen: Jacquelin Guillaume-Duverne
Reklam Yazarı: Charlotte Rouart
Sanat Yönetmeni: Renaud Arnaudet
Sanat Yönetmeni Asistanı: Quentin Jacquemet, Alexandra Fremin
Müşteri İlişkileri: Catherine Michaud, Charlene Kin, Manon Lapeyre
Yetkili Dijital Yönetmen: Anthony Hamelle
Yetkili Veri Yönetmeni: Basile Viault
Etkileşim Yöneticisi: Kathryn Kuhlman
Görsel: Instagram