İsveçli yönetmen Anna Mantzaris, günlük yaşamda bir şeylere sinirlenip patlama noktasına gelinen anları anlattığı Enough adlı stop-motion ile dikkatleri çekmişti. Sevimli keçe karakterlerin bardağı taşıran son noktada verdikleri tepkiler, içimizin yağlarını eritiyordu bu filmde. Anna Mantzaris, Global Women Yeni Zelanda için çektiği Career-Limiting Move adlı stop-motion’da ise iş hayatında katlanması zor bir karakter yaratarak kadınların yaşadıklarına tercüman oluyor. 7 Mart’ta yayına giren film, Dünya Kadınlar Günü filmleri arasında izlediğiniz en etkili filmlerden biri olabilir.
İş hayatı çalışan anneleri cezalandırıyor mu?
Başroldeki karakterimiz tuhaf, yetişkin görünen bir çocuk gibi. Ofisteki tüm görgü kurallarını ihlal ediyor. Toplantı sırasında bir çalışanın kravatını kesiyor. Diğerinin yemeğini alıp çiğneyerek masasına çıkarıyor, camı hiç açılmaması gereken bir anda açarak ofisteki tüm evrakları uçuruyor. Tıpkı söz dinlemeyen, yaramaz bir çocuk gibi davranıyor. Ofistekilerin tarafından baktığımızda ise tıpkı çalışan bir annenin yaşadığı çaresizliği deneyimlediklerini görüyoruz. Film ofiste geçiyor belki ama pandemi zamanda evde yaşananlara ışık tutuyor aslında.
Career-Limiting Move, Passion Pictures ve Saatchi & Saatchi Yeni Zelanda iş birliğiyle Global Women için yaratılan kampanyanın bir parçası. Bu kampanya ile Global Woman, kadınların çocuk sahibi olduktan sonra işgücünde karşılaştıkları sistemik dezavantajların sona erdirilmesi çağrısında bulunuyor. Global Woman’ın açıklamalarına göre çalışan anneler terfi ve ilerleme fırsatlarından mahrum kalıyor; çalışma yaşamları boyunca erkek ve ebeveyn olmayan meslektaşlarıyla aynı mesai sürelerine rağmen ortalama % 12,5 daha az kazanıyorlar. Global Woman, çalışan annelerin adeta iş yaşamında cezalandırıldığını vurguluyor.
Anna Mantzaris’in çalışmalarını Instagram’ı ve Vimeo kanalı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: YouTube