Instagram’da gezinmeye ve bir taraftan müzik dinlemeye dalmışken, karşıdan karşıya geçmek için başımızı akıllı telefonun ekranından kaldırıp trafik ışıklarına bakmak ve hangi rengin yandığını görmek biraz zor olabiliyor.
Avustralya’nın New South Wales eyalet hükümeti, bu soruna bir çare buldu ve zemin seviyesinde trafik ışıklarını Sydney’de insanların yoğun olarak kullandığı yaya geçitlerine geride bıraktığımız Aralık ayında yerleştirerek, bu uygulamayı denemeye başladı. Ülkede 2015 yılında, 2014’e oranla %49’luk bir artışla 61 yaya hayatını kaybetti.
Gözlerini telefon ekranından bir an bile ayırmayan yayalardan bıkan ve onların can güvenliğini koruma altına alma sorumluluğuyla hareket eden Avustralya hükümeti, yayalar için zemine yerleştirdiği ve 6 aylık bir deneme gerçekleştirdiği bu uygulama için 250.000 dolar harcadı.
Avustralya Yol Güvenliği Merkezi, akıllı telefonlarına yapışık gezen insanların dikkatsizliklerinden dolayı karşıdan karşıya geçerken daha savunmasız hale geldiğini, bu yüzden meydana gelebilecek trafik kazalarında daha fazla yaralanma ya da ölme riski taşıdıklarını ve onları güvende tutmak adına böyle bir önlem aldıklarını belirtiyor.
Avusturya, ayak altındaki bu trafik ışıklarından daha fazlasını kullanmayı ve Sydney’de iş hayatının merkezi halindeki bir bölgeye de yerleştirmeyi planlıyor.
Hemzemin trafik ışıkları projesi, Towards Zero’nun bir parçası. Towars Zero, gelecekte trafik kazalarının sebep olduğu ölümleri ve ciddi yaralanmaları önleme vizyonuyla hareket eden ve yapılan hataları en aza indirerek yolları insanlar için güvenli hale getirmeyi amaçlayan bir inisiyatif.
Karşıdan karşıya geçerken telefon ekranına bakmaktan vazgeçmeyenler için hayat kurtaran zemine yerleştirilen trafik ışığı uygulaması, yeni bir uyarı sisteminin de başlangıcı oldu.
Buna benzer bir yaya uyarı sistemi, Nisan ayında Almanya’nın Augusburg kentinde de uygulamaya koyuldu. Oradaki amaç ise, “akıllı telefon zombie’leri” olarak adlandırılan yayaların raylardan dikkatsizce geçip sessizce yaklaşmakta olan tramvayların altında kalmasını yanıp sönen kırmızı ışıklarla önleyebilmekti.
Görsel: flickr, YouTube