Kalem kullanarak bilgisayar üzerinde işlem yapmanın tarihçesi tahmin edebileceğimizden biraz daha eskiye dayanıyor. Benim hayatıma giren ilk dijital kalem Nintendo DS’in kalemiydi. Tanık olduğum ilk kalem ise PDA (Bireysel Dijital Yardımcı) cihazlarının kullandığı kalemlerdi. Tabii bunlar yine milenyum sonrasındaki döneme denk geliyor. Ve bu ürünlerin kalemleri dijital ekranlar üzerinde kullanılabilen normal kalem boyutundan daha küçük kalemlerdi. Wacom gibi çizim tableti üreticilerinin kalemleri ise basınç ve sertliği ölçerek çizim sırasında daha fazla kontrol sunuyordu. Bu kalemler analog dolma kalemlerin büyüklüğünde olmasına rağmen sadece tablet üzerinde kullanılabiliyor.
Dijital kalemlerin geçmişi gözlemlerim içinde bu kadar kısa bir tarihe sahipken işin aslının 1957’de Tom Dimond tarafından tanıtılan Styalator isimli dijital kaleme dayandığını gördüm. Ve tüm bu tarihçenin devamında hem dijital hem de analog çıktıyı amorf silikon kullanılarak birbirine dönüştürebilen bir yapı oluşturulmuş. çıktı verebilen bir kaleme ilk kez rastladım. Fakat hem dijital hem analog çıktıyı eş zamanlı olarak verebilen bir dijital kalem örneğini ilk kez NeoLAB Sydney Studio tarafından geliştirilen N2 isimli üründe gördüm.
Analog kalemlerin kullandığı mekanizmayı kullanarak fiziksel çıktı sağlayan kalem aynı zamanda yapılan her işlemi iOS, Android, Windows gibi platformlara aktarma imkanı sunuyor. Bunu yaparken de normal kalemlere oranla boyut ve konfor açısından bir farka sahip değil. Küçük ve cihaz üzerine takılabilir, büyük ve özel alana sahip gibi özellikleri bulunmadığı için her noktada kullanıma imkan sağlıyor.
Kickstarter üzerindeki 49 saati kalan proje, kullanıcılar tarafından %1.446 oranıyla desteklendi. bu oran da bir fikrin gerçeğe dönüşmesi için yeterli motivasyonu sunmaya yetiyor.
Görsel; Kickstarter