Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Artırılmış Gerçeklik Platformu Blippar CEO’su ile Özel Röportaj

Artırılmış Gerçeklik Platformu Blippar CEO’su ile Özel Röportaj

Reklam kampanyaları içın artırılmış gerçeklik teknolojisi deneyimi yaratan Blippar'ın CEO'su ile görüştük.

Blippar bu hafta başında Mobile Monday etkinlikler serisi kapsamında kurucu ortağı ve CEO’su Ambarish Mitra ile İstanbul’daydı. Biz de sunumu dinlemek ve kendisiyle röportaj gerçekleştirmek için oradaydık. Blippar dünya pazarında olduğu kadar Türkiye pazarında da reklam, pazarlama sektöründe önemli bir yerde duruyor.

Ambarish Mitra’nın sunumu genel olarak artırılmış gerçeklik (augmented reality) teknolijisinin ne olduğu ile başladı. Artırılmış gerçeklik, bilgiye dijital ortamda yeni bir katman ekleyerek onu gerçek dünyaya çıkarmak demek.

Blippar ise bu teknolojiyi tek bir çatı altında toplamayı amaçlayan imaj tanıma platformu. Ürünün en çok üzerinde durduğu konu, Blippar’ın yapmaya çalıştığını güzel bir şekilde özetliyor. Her markanın ayrı ayrı kendine ait bir Twitter’i olsaydı ne olurdu? Tüketici bunların tümünü takip etmeyi tercih etmezdi. Çünkü Twitter insanların konuşmalarını, diyaloglarını tek yerde toplayan ‘tek’ bir platfom, tüm kullanıcılar ve markalar aynı ya da benzer amaçlar için Twitter’i kullanıyor. Blippar da işte kendini artırılmış gerçeklik teknolojisinin markalar ve kullanıcılar tarafından kullanıldığı tek platform olarak konumlandırmak istiyor. Blippar’a göre her markanın her kampanya için ayrı ayrı mobil uygulamalar yapmasının anlamı yok, Blippar bunun için var. Çünkü birçok reklam çeşidi ve platformu olduğu gibi bugüne kadar yapılan artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan uygulamalar da oldu ama başarılı olamadılar, kullanıcıların mobil uygulama alışkanlıklarının değişmesi önemli bir mesele.

Mitra’ya göre tüketici her zaman bir şeylerin isminin koyulmasını istiyor, o teknolojiyi anlamak ve kullanmak için. Onlar da tüketicinin artırılmış gerçeklik teknolijisini kullanabilmesi için bunun ismini Blippar koymuş. Twitter için kullanılan fiil tweeting gibi Blippar için de herkesin blipping’i kullanmasını istiyorlar. Şu anda da kullanıcılar ve markalar ‘blipping’ kavramını kullanmaya alışmış durumda. Amaçları tüm markaların tüketiciyle etkileşimlerini Blippar’da kurması.

Sunum elbette bu teknolojinin markalar için sağlayabileceği fayda üzerineydi, Blippar kampanyalarına detaylı olarak değineceğiz ama Blippar’ın markaya sağlayabileceği faydayi basit bir şekilde şu şekilde anlatabiliriz:

Markalar Blippar’ı nasıl kullanıyor?Blippar’ın şimdiye kadar işbirliği yaptığı projeler saymakla bitmez, uygulamanın ınternet sitesinden tüm kampanyaların ayrıntılarını görebilirsiniz ama öne çıkanlardan bazıları:

Bu markalar dışında Justin Bieber, Guardian ve birçok gişe rekoru kırmış sinema filmleri için de projeleri oldu Blippar’ın.

Sunumda Mitra, Blippar’ın bugüne kadar gerçekleştirdiği kampanyaları canlı olarak deneyimi izleyebilmemiz için demolar gösterdi. Deneyimsel pazarlama alanında Vogue moda dergisi için yaptıkları proje son derece yaratıcı. Kadın okuyucular Blippar’ın marka için gerçekleştirdiği uygulama ile 40 ayrı renkte ojeyi tırnaklarına tutarak deneyebilmiş. Sonuçlar çok olumlu olmuş ve kadınların %10’undan fazlası da 40 rengin tamamını denemiş. Bu da basılı ilanı sanal bir deneyime dönüştüren kampanyalara örnek.

uygulamayı Mitra canlı olarak izletti, ilk görselde tırnaklarını yerleştiriyor, ikinci görsel ise bir oje renginin tırnaklara yerleşmiş hali.

Moda sektörü için yaptıkları diğer işler de kullanıcı tarafından reklam değıl editoryal içerik olarak algılandığı için etkili.

Moda dışında finans, sinema gibi sektörler için de geliştirilen projeler sınırsız. İçlerinden birkaçının demo videoları aşağıda:

https://www.youtube.com/watch?v=uFSezu1Fju0

Ambarish Mitra ile Bigumigucular için gerçekleştirdiğimiz röpörtaj da burada:

Blippar Türkiye temsilcisi Mikela Eskenazi ve Blippar CEO’su Ambarish Mitra

Blippar’ın kuruluştaki amacı neydi?

Birgun Blippar kurucu ortağı Omar ile birlikte İngiliz Pub’ında yemekteydik ve 20 poundluk bir banknotun içinden canlanan Ingiliz Kraliçesi hakkında şakalaşıyorduk .Bundan birkaç hafta sonra Omar o gün üzerine şakalaştığımız kraliçeli banknotun prototipini gösterdi, ondan birkaç ay sonra da “madem bir banknot interaktif olabiliyorsa neden bütün görseller olmasın?” dedik ve bundan ilham alarak Blippar doğdu.


Reklam uygulamaları kimle başladı, işbirlikleri için siz mi markalara gittiniz, markalar mı bir fikirle size geldi?

İlk kampanyamızda Cadbury’nin Dairy Milk çikolatasını Blippar teknolojisiyle Qwak Smack adlı bir oyuna dönüştürdük. Blippar’ın lansmanın yapmadan aslında birkaç kampanya için bazı markalarla önceden anlaşma yapmıştık. İlk olarak o markaların kapısını çaldık.

Hangi sektörler daha çok geri dönüş alıyor?

Yayınlar, basin ilanlari ve ürün ambalajları mecra olarak en başarılı olanlar bize kalırsa. Endüstri olarak da hızlı tüketim, hazır giyim, moda, eğlence, otomotiv, finans sektörlerini sayabiliriz. Genel anlamda bir tutkusu olan marka kampanyaları en başarılı olanlar oluyor.

Hangi demografik özeliklerle daha çok ilgileniyorsunuz?

Blippar 16-44 yaş arası geniş bir hedef kitleye hitap ediyor, bu da aslında ‘blippable’ markaların hedef kitlelerinin belirlediği bir aralık. Tüketici davranışlarına baktığımızda kadın tüketicilerde daha yüksek bir adaptasyon gözlemleniyor 17-19 yaş aralığından 30’larının ortalarındaki kadınlara kadar.

Blippar ile ilanlar dışında nelerle artırılmış gerçeklik (augmented reality) etkileşimi yapılabiliyor?

İlanlar dışında Blippar’ın aktif olarak kullandığı mecralar açıkhava reklamları, mağaza içi reklamları (alışveriş merkezlerinde ve mağazarlarda reyonlarda kullanılan reklam alanları), dijital ekranlar ve televizyon. Blippar radyo hari≈ pazarlama anlamında tüketiciye dokunan tüm noktalarda başarılı olabilir.

Türkiye için planlarınız nedir?

Blippar’ı reklam ve pazarlama iletişimi alanında ilk akla gelen yontem haline getirmek ve reklamcıların çizgi üstü reklamda Blippar’ın ROI’i maksimize ettiğini fark etmesini sağlamak istiyoruz. Bizim için çok onemli olan Türkiye pazarı ile etkileşime gitmek için çok heyecanlıyız.

Uygulama için Türkçe dil seçeneği düşünüyor musunuz?

Elbette! Blippar’ı lokalleştirip Turkce’ye çevireceğiz yakın zamanda.

Reklam çalışmaları dışında ne tür uygulamalar yapıyor Blippar?

Evet tabii. Dergi ve gazetelere interaktif içerik üretimi için yayıncılar ve medya şirketleri ile çalışıyoruz. Bunun dışında Blippar’ın portfolyosunda spor, eğlence, müzik ve televizyon dünyasından işler de var.

Blippar şu an kaç cihazda kullanımda?

2.5 milyondan fazla.

Kaç Türk kullanıcınız var?

20.000’den fazla olduğunu düşünüyoruz, henüz Türkiye pazarında bir kampanya hayata geçirmemiş olsak da. Kethup Heinz, Justın Bieber, Obama ve Rıhanna gibi global kampanyalarımızın sonuçlarına baktığımızda gördüğümüz sayı bu.

Blippar Türkiye ekibine [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

Blippar’ın şimdiye kadar Bigumigu’da yer verdiğimiz kampanyaları: