Illinois Institute of Technology’den bir grup araştırmacı 3B yazıcıların hayatımızdaki devrimine karşılık sağlığımıza zararlı olup olmadığını sorguluyor. Araştırmacıların temel amacı 3B yazıcılarla yapılan üretim süreci boyunca yayılan parçacıklar ve üretimin yapıldığı kapalı ortamda yüksek buhar basıncıyla ortaya çıkan organik kimyasalların yayılma hızını değerlendirmekti. Zira farklı tür filament ve malzemeler ile 3b yazıcı kullanımına göre söz konusu yayılma hızlarında farklılık görülebilirdi.
Araştırma kapsamında FlashForge Creator, Dremel 3D Idea Builder, XYZprinting da Vinci 1.0, MakerBot Replicator 2X ve LulzBot Mini gibi kullanımı yaygın olan 3b yazıcılar kullanılmış. 3b yazıcılar dokuz farklı materyal kullanarak karşılaştırılmış.
Ortaya çıkan sonuçlarsa sıradan bir 3B yazıcının işlem boyunca etrafa parçacık ve organik bileşikler yaydığını gösteriyor. Yayılan parçacık ve bileşiklerin sağlığa zararlı olma seviyesi de kullanılan filament türüne göre değişiklik gösteriyor. Örneğin ABS’nin yaydığı stiren adlı kimyasal için zehirli olduğu gibi kansere de yol açabileceği söyleniyor. Naylon, PCTPE, tuğla gibi maddeler kullanıldığında ortaya yayılan kaprolaktam; gözlere rahatsızlık verebilen ve solunum yolu hastalığına sebep olabilen bir kimyasal. PLA filamentinin kullanımıyla ise laktik kimyasalı salınıyor.
Araştırmanın yürütücüsü Brent Stephens, yazıcılar tarafından salınan çok küçük parçacıkların çoğu zaman denetim altında tutulmamasının esas sorun olduğu belirtti. Araştırmacılar, buldukları sonuçlar sonrasında 3b yazıcı kullanıcılarını, üretim yaparken iyi havalandırılmış mekanları tercih etmeleri konusunda uyardı. Aynı zamanda gaz ve partikül filtreleme sistemlerinden de yararlanmalarını hatırlattı.
Görsel: CanPrint3d, dezeen