Michael McAlpine, biyonik organlar üzerine çalışmalar yapan bir bilim insanı. Princeton Üniversitesi’nde yardımcı doçent olduğu dönemde, 3B baskı biyonik kulak geliştiren araştırmacı, çalışmalarına Minnesota Üniversitesi’nde doçent olarak devam ediyor. Burada 3B baskı biyonik göz üretmeyi başaran araştırmacı, yarattığı bu basit versiyonla gelecekte gerçek gözün yerini alabilecek gelişmiş biyonik gözlerin temelini hazırlamış oldu.
Gelişmiş versiyonları gelecekte gerçek gözün yerini alabilir
McAlpine’in ekibi, insan gözünün arkasına yerleştirilecek ve boyut ve şekil olarak göze benzeyen yarım küre şeklinde bir cam kubbe yaparak çalışmalarına başlamış. Özel bir 3B yazıcı kullanarak basılan göze, daha sonra gümüş parçacıkları içeren bir mürekkepten çizgiler eklenmiş. Son olarak, bu mürekkep tabanının üzerinde, yarı iletken bir basılı polimer tabakası eklenmiş. Sonuç, ışığı yüzde 25’lik bir verimle elektrik akımına dönüştürebilen bir 3B baskılı fotodiyotlar (üzerine düşen ışıkla orantılı elektrik sinyali üreten bir eleman) dizisi olmuş. Başka bir deyişle başarı oranı şu an için %25.
Araştırmacı ekip verimliliği artırmayı ve tek bir küre içine daha fazla fotodiyot dahil etmeyi planlıyor. Bu teknolojinin, tamamen işleyen bir biyonik göz oluşturmak için kullanılabileceği umuluyor. Biyonik gözün çalışma prensibi, algılanan ışığa yanıt olarak optik sinirleri uyarmak olacak. Böylece görme engelli bir bireyin yeniden görebilmesini sağlayacak.
Kim bilir belki de görme engeli olmayanlar da gelecekte görme yeteneklerini geliştirecek, örneğin kilometrelerce öteye zoom yapmayı ya da karanlıkta görebilmeyi sağlayacak biyonik göz taktırabilir. Siz ne dersiniz?
Görsel: University of Minnesota