Flipbook‘ları bilirsiniz. Her bir sayfasına kare kare çizilir ve defterden “tırrr” sesi çıkararak hızlıca sayfalar çevrilir. Sadece bir flipbook’la yaşayabileceğiniz bir eğlence değil ama bu. Geçmişten beri insanlar optik illüzyon yoluyla statik görselleri hareketlendiriyor ve o hareketlerin hikayelerini anlatıyorlar. Günümüzde hikaye anlatıcılığının geldiği seviye çok yukarılara taşınıyor olsa da hala geleneksel yöntemleri yaşatmaya çalışan sanatçılar ve tasarımcılar var. Grafik tasarımcı Matthias Brown da o sanatçılardan.
Geçmişin Peşinde Bir GIF Sanatçısı
Matthias Brown, genellikle GIF’lerinde elde çizimden yana biri. Animasyonlarının temelinde çizgisel olarak bunu temel alıyor ve görselleri keserek hareketlendirmeye katkıda bulunuyor. İşlerini Traceloops isimli Tumblr hesabında paylaşan Brown, son işlerinde özellikle rotoskop tekniğini kullanarak bir döngü yaratıyor. Rotoskop tekniği de şu demek, bir görüntüyü önce kamera ile kaydediyorsunuz ve sonrasında animasyonlaştırıyorsunuz. Brown da son GIF’lerinde her bir kareyi tek tek taramış ve akabinde animasyona dönüştürmüş. Genellikle kullandığı görsellerse eriyen suratlar, dans eden bedenler ve hareketli eller.
Son animasyonlarında Brown özellikle kendini daha da geçmişe odakladı ve phenakistoscope tekniğinden bir haylice faydalandı. Bir diskin üzerine çizilen desen, diskin döndürülmesiyle hareketleniyor. Brown’ın tasarladığı el yapımı heykeller lazer kesimle kağıttan çıkartılıyor ve phenakistoscope tekniğini taklit ediyor. Sanatçının projelerini video olarak incelemek isterseniz Vimeo’suna göz atabilirsiniz. GIF’lerin yüksek çözünürlüklü hallerini ise Tumblr’ından inceleyebilirsiniz.
Görsel: Matthias Brown