6 Mart 1926’da dünyanın ilk sıvı yakıtlı roketi Robert Hutchings Goddard tarafından üretildi. ABD’li fizik profesörü ve bilim adamı Goddard ayrıca kontrollü sıvı yakıtlı roketlerin üretilmesinin öncülerinden. Kendisi “Roketlerin Babası” diye de adlandırılıyor. Şimdilerde de adını çok güzel bir kurumda yaşatıyorlar bu önemli fizikçinin. NASA’nın Greenbelt, Maryland’deki Uzay Uçuş ve Ziyaretçi Merkezi’nde.
NASA her çocuğun düşlerini süsleyen bir yer. Binlerce bilim insanı, mühendis ve teknoloji uzmanı orada insanlığın çevreci bir sisteme sahip olan Dünya’yı daha gelişmiş bir düzeyde anlamlandırması için çalışıyor. NASA’nın adını roketlerin babasından alan Goddard’da da bu veriler toplanıyor. Elde edilen ayrıca bilimsel veriler yorumlanarak kamuoyuyla da paylaşılıyor. NASA bu sene, elindeki verileri görselleştirmek için Bluecadet’ı onlarla birlikte çalışmaya Goddard Ziyaretçi Merkezi’ne davet etti. NASA bu projeyle ziyaretçilerin şakınlığını gizleyememesini istedi ve başardı.
2007’de kurulan Bluecadet; internet siteleri, mobil uygulamalar, etkileşimli yerleştirmeler ve ortamlar yaratan Emmy Ödüllü dijital bir ajans. Ağırlıklı olarak eğitim, katılım ve eğlence için önde gelen müzeler, kültür kurumları, üniversiteler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarla birlikte çalışıyorlar. Bluecadet ve NASA birlikte aynı anda birçok ziyaretçinin birlikte keşfedebileceği, öğrenebileceği, bilgilerini karşılaştırabileceği bir interaktif araç olan Data Lens‘i hayata geçirdiler. Bluecadet, Data Lens projesi için bir bilim yazarıyla video ve multimedya yapımcısının da dahil olduğu sekiz keşilik ekip kurdu.
Medya stüdyosu aylar boyunca uydular tarafından toplanan bilgiler üzerinde çalışmış, diğer kaynaklardan elde edilen verilerle sentezleyip bunları ortalama bir insanın anlayabileceği şekilde görsel bir dile dönüştürmüşler. Bu süreçte NASA bilim adamları da stüdyoya yardımcı olmuş. Görselleştirmelerin bazıları sesli anlatımlı, bazıları resim veya animasyonlardan oluşuyor.
Havayı, Suyu ve Hayatı Kesiştiren Deneyim
Data Lens’le ziyaretçiler NASA’nın gezegenimizi anlamaya yönelik çalışmalarının karmaşıklığını ve büyüklüğünü birebir keşfedebiliyor. Ayrıca ziyaretçiler Dünya’nın su, hava, yaşan sistemleri arasındaki bağlantıları da gözlemleyebiliyor. Ziyaretçiler Data Lens sayesinde Sahra’dan Amazon’a giden toz parçacıklarını takip edebiliyor, fitoplankton patlamalarının dalgalarını veya mevsim değişikliklerini uzaydan bir bakış açışıyla izleyebiliyor. Ayrıca grup olarak ziyaret ediliyorsa yazılı ve görsel bilgiler ekran üzerinde birleştirilip bir harita oyunu oynuyormuşçasına yeni öyküler ve içerikler keşfedilmesine de olanak sağlıyor. Mesela “Orta Afrika’daki bir toz nasıl oluyor da Amazon’da son buluyor?” gibi soruların cevabını artık NASA Goddard Ziyaretçi Müzesi’ne gidenler biliyor.
Data Lens deneyimiyle ziyaretçiler, bilimsel veriyi çekici ve eğlenceli bir şekilde öğreniyor. Görselleştirmeler sayesinde ziyaretçiler yalnızca gezegen sistemlerimiz arasındaki karşılıklı etkileşimi keşfetmiyor aynı zamanda dünyamızın çalışma şekli hakkında daha fazla bilgi ediniyorlar.
NASA: Data Lens, SXSW 2018 Interactive Innovation Awards’ta Visual Media Experience kategorisinin finalistleri arasında yer alıyor.
Görsel: Vimeo