Cenevre, Avrupa’daki 3 büyük otomobil fuarı arasında en sevdiğim olabilir. Bunun ana sebebi, Frankfurt ve Paris’e oranla bir nebze daha kolay gezilebilmesi, büyük bir otomobil markası olmayan bir ülkede düzenlenmesi, yani tarafsız bölgede olması nedeniyle Avrupa’da tüm büyük üreticilerin önem verdiği bir organizasyon olması ve son olarak da niş süper spor üreticileri ve modifiye markalarının bir arada yer almaları olabilir. Bu yıl da Cenevre Otomobil Fuarı’nı basın günlerinde gezme fırsatım oldu. Dikkatimi çekenleri bu yazıda topladım.
Cenevre Otomobil Fuarı, fotoğraf: Bigumigu
Yazıda Cenevre Otomobil Fuarı’nı 3 bölümde inceleyeceğim, sonda bir de bonus bölüm var.
Spor Otomobiller
Audi ürün gamının en güçlü ve hızlı modeli R8’in ikinci jenerasyonunu ilk kez Cenevre’de gösterdi. TT modelinden ön gösterimini izlediğimiz yeni çizgiler R8’in gövdesine de hakim. Lamborghini Huracan’la platformunu paylaşan R8’de şimdilik 2 10 silindirli model var.
Audi R8, fotoğraf: Bigumigu
Ferrari, 458 Italia’nın yerini alacak olan yeni ortadan motorlu V8 modeli 388 GTB’yi tanıttı. Aracın gövdesi 458’le paralellik taşırken burun çizgilerinde LaFerrari’nin etkilerini görebiliyoruz. 488 GTB ile bu sınıfta da turbo beslemeye geçmiş oldu Ferrri.
Ferrari 388 GTB, fotoğraf: Bigumigu
Ford’un 2016’da piyasaya süreceği GT modeli Avrupa’da ilk kez Cenevre’de gösterildi. Teknik değerleri konusunda çok net bilgiler açıklanmayan model özellikle yan hava girişlerinin genişliğiyle yakından çok etkileyici görünüyor.
Ford GT, fotoğraf: Bigumigu
Honda, efsane modeli NSX’in yeni sürümünü Acura markasıyla ABD’de göstermişti. Cenevre’de de Honda logolu NSX’in dünya premieri yapıldı. Dışardan da, içerden de muhteşem görünen aracın asıl etkisini pist değerleriyle yapması bekleniyor. Çıta çok yüksek, zira 1990’lardaki ilk NSX, zamanın Ferrari’lerinden daha iyi bir spor otomobil olarak kabul ediliyor.
Honda NSX, fotoğraf: Bigumigu
Koenigsegg Regera, markanın 1500 hp’lik güce sahip hibrit motorlu yeni canavarı. Araç Pagani’nin yolundan gidiyor ve kabin detaylarıyla da kendine hayran bırakıyor yanından geçenleri.
Koenigsegg Regera, fotoğraf: Bigumigu
Lamborghini Aventador SV, Avendator’un daha hızlısı. SV superveloce, yani yüksek hız anlamına gelen bir kısaltma zaten.
Lamborghini Aventador SV, fotoğraf: Bigumigu
Lotus Evora, tazelenmiş modeliyle Cenevre’deydi. Yeni Evora, eskisinden daha agresif ve çok daha hızlı. Lotus’un yeni ürün geliştirmeye başlamadan önce mevcut modellerini yükselterek güncelliklerini koruma stratejisinin bir parçası olarak markaya para kazandırmaya devam etmesi bekleniyor.
Lotus Evora, fotoğraf: Bigumigu
McLaren P1 GT3, ekstrem model P1’ın GT3 yarışları için geliştirilmiş versiyonu.
McLaren P1 GT3, fotoğraf: Bigumigu
Mercedes AMG GT3 de Mercedes AMG GT’nin GT3 yarışları için geliştirilmiş versiyonu.
Mercedes AMG GT3, fotoğraf: Bigumigu
Stand ve Etkinlikler
Standlara genel olarak baktığımızda artık araçların platformları, ışıklandırmaları öyle mükemmele yakın ve birbirleriyle aynı ki, öne çıkan bir tanesini yakalamak çok zor. Fakat ufak tefek yenilikleri elbette yakaladım ve sizinle paylaşmak istiyorum. Örneğin Ford’un sosyal medya takımı için bir masa açması, otomobil fuarları için yeni bir yaklaşım. Böylece ürünlerle ilgilenen müşteri ile sosyal medya odaklı fuar ziyaretçisine ayrı masalardan temas etme fırsatı yakalamışlar.
Ford standı, fotoğraf: Bigumigu
Toyota, basın toplantısı sırasında bilgi aktardığı kişilerin yazılarını hızla toparlayıp gönderebilmeleri, hatta yayınlayabilmeleri için priz ve eternet kablosu bulunan masalar hazırlamış. Her standın -ve fuarın- kendi kablosuz ağ bağlantısının yanında bu terminaller çok kullanışlıydı. Prizleri telefonları şarj etmek için kullanan kişi sayısı da bir hayli fazlaydı. Fotoğraf çekmekten akıllı telefonlarda hızla pil tüketilen ortamlarda standda priz sunmak kimi zaman ziyaretçileri standınızda sabit tutmak için iyi bir fikir olabiliyor.
Toyota standı, fotoğraf: Bigumigu
Toyota standı, fotoğraf: Bigumigu
Volvo’nun akşam kokteyli fuarın en şık etkinliklerinden birisiydi. Otomobil fuarlarında ikram her zaman üst düzey olur, ancak bu ikramı markanın konseptine uygun bir şekilde konumlandırması ve kendi başına bir iletişim kanalı olarak kullanabilmesi ayrı bir başarı. Volvo, Asya doğumlu, İsveç’te yaşayan ünlü şef Jennie Walldén’le hazırladığı menüde lezzet ve keşfi birlikte sunarken, İsveçli markanın Asyalı yeni sahibinin markaya gösterdiği özeni de satır arasında tekrar vurguluyordu.
Volvo standı, fotoğraf: Bigumigu
Volvo standı, fotoğraf: Bigumigu
Citroen’den bağımsız bir otomobil markası olarak pazarlanmaya başlanan DS, özellikle kabin içi malzeme ve işçilik özenine vurgu yapmak adına standında mini bir atölye kurmuştu. DS zanaatkarları, gözümüzün önünde el hünerlerini sergilerken teknoloji ve mekanikle özdeşleşmiş bir sektörde el emeğinin önemiyle farkılaşmayı başardı DS.
DS standı, fotoğraf: Bigumigu
Kimi zaman gösterdikleriniz kadar göstermedikleriniz ya da ucundan gösterdikleriniz de önemlidir. Çok az kişiye satılması planlanan özel modellerin otomobil fuarlarında kapalı kapılar arkasında özel gösterimlerle sunulması yeni bir durum değil. Ancak Aston Martin’in Lagonda Taraf adlı sedanı için stand arkasında konumlandırdığı sunuş, modeli öyle şık bir şekilde gizliyordu ki, perdenin yanından geçerken gözünüzü kaçırmanız mümkün olmuyordu.
Aston Martin standı, fotoğraf: Bigumigu
Konsept Otomobiller
Cenevre’nin dikkat çekici konsept araçları arasında vizyon modelleri de, üretime hazır ürünler de mevcuttu. Aston Martin, DBX adlı spor SUV konseptiyle birlikte sadece pist kullanımına uygun ve One77 bazı üzerinde geliştirilen Vulcan’ı sergiledi.
Aston Martin DBX Concept, fotoğraf: Bigumigu
Aston Martin Vulcan, fotoğraf: Bigumigu
Audi’nin Prologue Avant konsepti, A8 bazında devasa ve çok iyi görünen bir spor vagon. Prologue Avant, Audi’nin bundan sonraki tasarım rotasını işaret etmesi açısından önemli bir model. Açıklamalara göre her modeli birbirinin aynısı görünen Audi, bundan böyle farklı modellerine daha güçlü kimlikler kazandırmak adına aşırı benzerlikten kaçınacak.
Audi Prologue Avant Concept, fotoğraf: Bigumigu
Sürpriz konsept modellerden birisi Bentley’nin EXP 10 Speed 6 konseptiydi. Bentley’nin mevcut spor modeli Continental GT’den bir hayli daha zarif ve atak görünen bu araç özellikle klasik burun tasarımını çok uzun süredir değiştirmeden kullanan Bentley markası için devrim niteliğinde bir tasarım modernleşmesinin de habercisi gibi görünüyor.
Bentley EXP 10 Speed 6 Concept, fotoğraf: Bigumigu
Üretime yakın konseptlerden biri, Infiniti’nin QX30’uydu. Bu araç, compact crossover olarak bilinen, küçük SUV pazarında Audi Q3 ve BMW X1 gibi modellerle rekabet etmesi planlanan bir Infiniti modeli olarak önümüzdeki yıllarda yollara çıkabilir.
Infiniti QX30 Concept, fotoğraf: Bigumigu
Lexus standında birbirinden çok farklı iki dünyadan konsept araçlar dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl sonunda ABD’de gösterilen LF-C2 konseptin üstü açılabilir kardeşi Cenevre’deydi. Bununla birlikle Lexus, üretim planı olmayan bir şehir aracı konsepti de sergiledi: LF-SA.
Lexus LF-C2 Concept Convertible, fotoğraf: Bigumigu
Lexus LF-SA Concept, fotoğraf: Bigumigu
Nissan’ın Sway konseptiyse, önümüzdeki yıl tamamen yenilenmesi beklenen Micra’nın alacağı şeklin ilk gösterimiydi. Pulsar’ın hatlarını hatırlatan konsept, yeni Nissan modellerinin nasıl görüneceği konusunda da ipuçları taşıyor.
Nissan Sway Concept, fotoğraf: Bigumigu
Volkswagen’in Sport Coupé GTE konsepti üzerinde biraz oynanmış bir yeni Passat gibi görünüyor. Bu yüzden de yeni Volkswagen CC’nin bu araçtan ilham alacağını söylemek makul bir cümle olur.
Volkswagen Sport Coupé Concept GTE, fotoğraf: Bigumigu
Bonus: Selfie
Fuarda /DRIVE programından tanıyıp sevdiğimiz Chris Harris‘le ve Ford Focus RS’in yanında efsane pilot Ken Block‘la karşılaşınca selfie çekmeden duramadım.
Yalçın Pembecioğlu ve Chris Harris, fotoğraf: Bigumigu
Ken Block ve Yalçın Pembecioğlu, fotoğraf: Bigumigu
Tüm görseller: Bigumigu