İnternet üzerinden aylık abonelik sistemiyle entelektüel veri paylaşımı dünya geneline yayılan bir trend olarak öne çıkıyor. Bu çevrimiçi hizmetin televizyon ayağında Netflix, müzik cephesinde Spotify ve Deezer gibi isimler yer alıyor. Oyster ise bu dağılım kitap cephesinde yer alıyor.
500.000’den fazla kitap ile mobil, kindle ve bilgisayar üzerinde hizmet veren servisin aylık üyelik ücreti ise yaklaşık 10 Amerikan Dolar. Sürekli olarak güncellenen kütüphanesi ile çok satanlardan Oprah’ın Seçtikleri listesine kadar güncel edebiyatı da yakından takip ediyor. İstiridye (Oyster) ismi ise Shakespeare ünlü dizelerinden olan “the world’s mine oyster.” sözlerine dayanıyor.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
2000’lerin başında sadece takip ettiğimiz entelektüel içeriği listeyebildiğimiz arayüzler vardı. Last.fm, MyAnimeList, Goodreads, Letterboxd gibi sosyal ağlar izlediğimiz veya takip ettiğimiz içeriği arşivlememizi sağlıyordu. Bulut sistemler üzerinde yaşamaya ve dilediğimiz içeriği internetten edinme başladıkça bu çevrimiçi takip arşiv yapısından çıkarak aynı ağ içinde izleyebildiğimiz, okuyabildiğimiz, dinleyebildiğimiz metalara dönüştü.