Türkiye’de özellikle gençlerin ortak ve benzer hayalleri var. Pek çoğumuz ya şehirlerden kırsala ya da yurt dışına gitmeye çalışıyor en azından aklımızdan geçiriyoruz. Bazen fırsat olmuyor bazen fırsatı bulduğumuzda alışkanlıklarımız ve korkularımızdan dolayı olduğumuz yerden hareket edemiyoruz. Ancak Ormanevi‘nde yaşayan insanlar gerçekten kırsala gitmeyi başarabilen nadir insanlardanlar.
Öğrenerek, öğreterek, üreterek hatta radyo yayını bile yaparak doğada kendilerine yer edinebilen bu başarılı insanların şimdilerde fon toplamaları lazım. Ormanevi’nden Mine Çelik’e ulaştık ve konuya dair daha ayrıntılı bilgiyi öğrenme şansımız oldu.
“Kırsal dönüşe yatırım yapmak isteyen?” çağrısıyla yola çıkan bu insanlar Opmiwoha (Open Minds Working Hands) yöntemi ile kırsala göç etmek isteyen kişilere kendi işlerini kurabilecekleri olanakları sağlamak üzere yola çıktılar. Ormanevi’ne gönüllü gelen insanlar kırsala yerleşme kararı alırlarsa Ormanevi bu kişilere ilgilendiği bir alanda iş kolu yaratıyor. Bu iş kolu için gereken sermaye de kalabalık fonlama (crowdfunding) yöntemiyle yürüyor. Kalabalık fonlama birden fazla insanın bir kişi için yatırım yapması ve o kişinin, işini kurduktan sonra yatırım yapan insanlara bir şekilde bu yatırımlarının karşılığını vermesiyle işliyor. Bu karşılık para, ürün, hizmet, her şekilde olabilir.
Kalabalık fonlama sistemiyle yarattıkları sermayeden faydalanan ve Ormanevi‘ne katılan insanlar, kırsalda kendi işini kurduktan sonra bu iş için yatırım yapanlara yatırımlarının karşılığını veriyor kısacası. Böylece kırsalda farklı iş kollarında çalışan insanların bulunduğu bir topluluk oluşturmayı hedefliyorlar. Dalga dalga büyüyen bir mutluluk, bir huzur yani. Amaç ise bir ekoköye dönüşmek. Böylece yerel ekonomi oluşturarak kırsalda ekolojik, ekonomik ve sosyolojik anlamda sürdürülebilir ve onarıcı bir yaşamın hayalinin temeli de atılıyor. Mine ise bu projenin ilk deneği. Ormanevi’ne 9 ay önce yerleşmiş ve kendi iş kolunu yaratmak için bu fonlama sistemini kullanıyor. İş kolu ise Ormanevi’nin fasulye, bakla gibi ürünleriyle takı tasarlamak ve illüstrasyonlar yapmak. Mine’nin çalışmalarından güzel bir örneği de sizlerle paylaşmak isterim.
Facebook sayfalarından konu ve yatırımlarla ilgili kendilerine ulaşabilirsiniz.
Görsel kaynağı: ormanevi.tumblr.com ve Facebook