Dijital mecralar artık markalar için iletişim aracı olarak kullanılabiliyor. Dijitalleşen markalar teknolojiyi bünyerlerine, projelerine başarılı bir şekilde katıyorlar. Peki bunlar işe yarıyor mu? Possible’ın EMEA CEO’su Darin Brown ‘The Next Age Is Brand Invention’ başlıklı konuşmasında örneklerle bu sorunun cevabını verdi. Geçmişle bugünü karşılaştırmamızı isteyen Brown dijitalin ne kadar büyük kitleleri içine katabildiğinden bahsetti. Buna örnek olarak ise flört uygulaması Tinder’ı gösterdi.
Geçmişin dünyasıyla bugünün dünyasını karşılaştırın. Tinder’da 800 milyon karşılaştırma gerçekleşiyor ve on bir milyon eşleşme gerçekleşiyor.
Airbnb ise kullanıcıların evlerini çevrim içi bir yöntemle otel odasına dönüştürüyor.
GrubHub yemek sipariş alışkanlıklarını ve yöntemlerini değiştirebilen bir başka platforma örnek.
İşin özü teknolojideki değişim durmadan devam ediyor. Hatta bu değişim düzeni cebimizde bozuk paramıza bile etki ediyor. Artık Bitcoinlerimiz var.
Darin Brown Nike’nin oldukça güçlü bir marka olduğuna değindi. Markanın üzerine + işareti eklendiğinde insanları bir topluluğa bğlayabilme gücünden bahsetti. Nike gibi markalar teknolojinin gücünü sunarak kullanıcıların performanslarını ölçebiliyor. Yani; teknolojiyi kullanarak markayı genişletebiliriz. Bir adım öteye götürebiliriz. Hatta kullanıcıların markayla olan iletişimi de artar.
Nivea’nın marka vaadini bir adım öne taşımasını The Protection Ad örneğiyle destekledi Brown.
Tesco süpermarket zincirinin geliştirdiği oyun da buna başka bir örnek. Viral hale gelen oyun Macaristan’da piyasa sürülmüş ve çok tutmuş. Oyunu her 5 kişiden biri indirmiş ve uzun süre oynamış. Oyunda Tesco mağazasını yönetiyorsunuz. Sosyal özellikleri bununan oyun büyük başarı yakalamış.
Canon gibi markalar için ise konu biraz daha farklı. Ancak dijital mecralar onlar için de fırsatlar yaratıyor. Cep telefonu teknolojilerinin gelişmesiyle dijital fotoğraf makinelerin kullanımı düştü ve bu sürpriz değil. Kodak gibi markaları silen dijital durum Canon gibi markaları da zorluyor. Ama ne olursa olsun cep telefonları ile hala harika fotoğraflar çekilmiyor. Canon marka vaadini bulut tabanlı bir hizmetle geneişletti. Çektiğiniz fotoğrafları buluta yükleyebiliyorsunuz. https://www.irista.com/ sitesi sayesinde aslında anılarınıza göz atma imkanınız oluyor. Siteyi kullandıkça hatıralarınızı görüyorsunuz. Bir yandan da bir fotoğrafın nasıl çekildiğini görebiliyorsunuz.
Kickstarter platformu marka icadı konusunda çok önemli yeni bir adım. Coolest Cooler adlı ürünün hikayesi oldukça ilginç ve ilham verici. Bir adam yeni, güçlü bir soğutucu yapmak istedi ve Kickstarter’ı kullandı. Eylül ayında bunu yaptı ve para toplayamadı çünkü kimse pikniğe gitmiyordu.Nisan ayında yeniden lansmanı yaptığında v50.000 Dolar’a ihtiyacı varken 13 Milyon Dolar üzerinde rakama ulaştı. Dolayısıyla satış hunisini inşaa etmiş oldu. Üstelik üretime geçmemişken. Blueetooth hoparlör, telefon şarjı gibi niteliklere sahip soğutucu aslında bir marka oldu.
Teknolojiyi başarılı bir iletişim aracı olarak kullanmanın bir başka başarılı örneği ise daha önce haberini yaptığımız Drone Vertising.
Görsel kaynağı: Bigumigu