Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eski Tenis Topları Hasat Fareleri İçin Yuvaya Dönüştü

Eski Tenis Topları Hasat Fareleri İçin Yuvaya Dönüştü

Wimbledon Tenis Turnuvası'nda ömrünü tamamlayan toplar, İngiltere'nin nesli tükenme riski taşıyan hasat fareleri için güvenli barınaklara dönüştü.

Wimbledon Tenis Turnuvası’nda her yaz 55.000’den fazla tenis topu kullanılıyor ve ne yazık ki kullanıldıktan sonra çöpe gidiyorlar. Bu toplar artık ikinci bir yaşam şansına kavuştu. Wildlife Trusts ile iş birliği yapan turnuva, kullanılmış topları İngiltere’nin en küçük ve en savunmasız memelilerinden biri olan hasat fareleri için güvenli, hava koşullarına dayanıklı yuvalara dönüştürdü. Doğal yaşam alanları gittikçe küçülen bu minik yaratıklar artık tenis toplarının sağladığı sıcak yuvalarına sığınıyor.

Hasat faresi, Uluslararası Doğa Koruma Birliği‘nin neredeyse tehdit altındaki türler (Near-threatened species / NT) listesinde yer alıyor. Bu türler; nesli tehlikede olmamakla beraber, yakında nesli tehlikeye girebilecek türler olarak tanımlanıyor.

Toplarda öncelikle farelerin içlerine girebileceği küçük delikler açılıyor. Ardından direklere monte ediliyorlar ve bu direkler de uzun otların arasına yerleştiriliyor. Bu yükseltilmiş konum, fareleri tilki ve gelincik gibi yırtıcıların yanı sıra sert hava koşullarından da koruyor. Topun içi, hasat farelerinin otlardan inşa ettiği küre şeklindeki yuvalara benziyor. Bu sayede topların içi onlara tanıdık geliyor ve yavrularını büyütmek için rahat bir alan sağlıyor.

Wimbledon’ın sürdürülebilirliğe olan bağlılığı, kortun ötesine uzandı

Top yuvalar sayesinde Wimbledon’ın sürdürülebilirliğe olan bağlılığı kortun ötesine uzandı ve bu proje, turnuvanın diğer çevre dostu projelerinin yanına eklendi. Turnuva, sürekli karbon ayak izini en aza indirmek için yaratıcı yollar buluyor. Bunların arasında, oyuncular için geri dönüştürülebilir su şişeleri tanıtmaktan stadyumlardaki plastik atıkları azaltmaya uzanan pek çok farklı proje var. Tenis toplarına yaban hayatı için güvenli limanlar olarak ikinci bir hayat vererek, şimdiye kadarki en sevimli projesini hayata geçirmiş oldu.

Hasat faresi, tarla faresine çok benzese de ondan farklı bir tür

Avrupa ve Asya’ya özgü küçük bir kemirgen olan hasat faresi; genellikle buğday ve yulaf gibi tahıl tarlalarında, sazlıklarda ve uzun zemin bitkilerinde yaşıyor. Tarla faresi ve hasat faresi, farklı türde kemirgenler olsa da benzerliklerinden ötürü karıştırılabiliyorlar.

 

Hem tarla faresi hem de hasat faresi benzerliklerinden dolayı halk arasında tarla faresi olarak anılabiliyor. Aşağıdaki listede bu türler arasındaki farkları görebilirsiniz.

Tarla Faresi (Microtus arvalis)

  • Tarım arazilerinde ve otlaklarda yaşayan yaygın bir kemirgen türüdür.
  • Bitki kökleri, tohumlar ve yeşil bitki kısımlarıyla beslenir.
  • Tarlalarda ve bahçelerde ciddi zararlara neden olabilir.

Hasat Faresi (Micromys minutus)

  • Daha çok uzun otlaklarda ve tahıl tarlalarında yaşar.
  • Küçük boyutlu bir fare türüdür.
  • Besin kaynakları genellikle tohumlar ve böceklerdir.
  • Tarımsal açıdan tarla faresine göre daha az zararlıdır.
  • Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (The International Union for Conservation of Nature / IUCN)  “neredeyse tehdit altındaki türler” listesinde yer alıyor.

İleri Dönüşümle İşlevsellik Kazanan Wimbledon Topları

Görsel: X