Guelph Üniversitesi’ndeki bilim insanları sıkıldığında veya basıldığında elektrik üreten slime benzeri bir materyal geliştirdi. Yüzde 90’ı su, zeytinyağı içinde bulunan oleik asit ve amino asitlerden oluşan prototip materyal doğal bileşenleri sayesinde insan teni üzerinde güvenle kullanılabileceğini belirtiliyor.
Uygulama alanı olarak medikal ve ilaç endüstrisi ile birlikte yer döşemeleri ve kaplamaları gibi gündelik kullanımları da olabileceği belirtiliyor. Basıldığında, sıkıştığında, sıkıldığında içindeki bileşenlerin hareket etmesiyle oluşan elektriği yeşil enerji olarak da kullanmak mümkün olabilir. Özellikle işlek kamusal alanların zeminin altını bu materyal ile kaplamak o çevredeki bazı enerji ihtiyacını kendi kendine karşılayabilir.
Öte yandan yara bandı veya merhem gibi ürünlerde de kullanılabileceği belirten araşmanın sahibi Dr. Erica Pensini, böylece iyileşme süreçlerin hızlanabileceğini öngörüyor. Sağlık ve ilaç alanında da değişik uygulama alanlarının materyalin daha büyük ölçeklerle geliştirilmesiyle mümkün olabileceğini belirtiyor.
Guelph Üniversitesi‘nden Dr. Erica Pensini öncülüğündeki bilim insanlarının Saskatchewan Üniversitesi içinde yer alan Kanada’nın ulusal sinkrotron ışık kaynağı merkezi Canadian Light Source‘ta gerçekleştirdiği araştırmada slime kütlelerinin mikroskobik seviyede yapılar oluşturduğunu fark etmiş. Dr. Pensini bu merkezdeki araçların katkısını “Sinkrotron adeta bir süper mikroskop gibi. Eğer bir elektrik alanı uygulanırsa, bu malzemenin kristal yapısını değiştirebileceğinizi görmemizi sağladı” diyor.
Araştırmacıların sıradaki amacı bu malzemenin uygulanabileceği farklı formlar bularak sağlık konusunda nasıl alanlar açabileceğini bulmak olacak.
Görsel: klavdiyav, YouTube