Starbucks EMEA’nın paylaşımına göre; Türkiye’nin ilk Community Store’u “Starbucks Ortak Alan”, Kuveyt merkezli Alshaya Group iş birliğiyle açıldı. Ümraniye Yamanevler’deki mevcut mağazasının genişletilmesiyle yaratılan bu alan; artık gençlerin keşfetmesi, çalışması ve sosyalleşmesi için canlı bir merkez ve yaratıcı işbirliği alanı görevi görüyor.
Community Store, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile yapılan iş birliği sayesinde gençlerin keyif alabileceği etkinlik ve programlara ev sahipliği yapıyor. Yıl sonuna gerçekleşecek programların ve etkinlikleri içeren takvim de olabildiğince yoğun bir gündeme sahip.
Community Store’lar nasıl ortaya çıktı?
Starbucks, 2011 yılında iş yaptığı topluluklara olan bağlılığının bir parçası olarak Harlem’de (New York) ve Crenshaw’da (Los Angeles) yeni bir mağaza modeli başlattı. Bu bölgelerdeki mahallelerin her birinin bireysel kültürünü, karakterini ve ihtiyaçlarını yansıtacak ve kucaklayacak şekilde tasarlanan mağazalar, dezavantajlı topluluklar için ilerleme yaratma konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahip kuruluşlarla birlikte çalıştı. Finansal olarak katkıda bulunmanın ötesinde, bu toplulukların misyonlarını yerine getirmelerine yardımcı olmak, onlara stratejik teknik ve yönetim desteği sağlamak, toplumsal hizmet projelerinde onlarla bir araya gelmek ve iş eğitimi ve yerleştirme çalışmalarını desteklemek için kuruluşlarla birlikte çalışmak ve de iş uzmanlığımızı da paylaşmak gibi yöntemler izledi. Bu bir deneydi; olumlu değişimi etkilemek için mağazaların yerel kar amacı gütmeyen kuruluşlarla nasıl doğrudan çalışabileceğine dair yeni bir düşünce tarzıydı.
Harlem’de ve Crenshaw’da gerçekleştirilen bu pilot Community Store çalışması başarılı oldu. Ardından program, diğer şehirlere de genişletilmeye başladı. Ferguson, Mo., Şikago, Baltimore ve Brooklyn dahil olmak üzere ülke genelinde yeni Community Store’lar açıldı.
Türkiye, en çok Starbucks şubesi olan ülkeler arasında olduğundan burada da Community Store açılması büyük bir sürpriz olmasa gerek. Hatta bazı kaynaklara göre Türkiye, Avrupa’da en çok Starbucks şubesi olan ikinci ülke. İlk sırada ise Birleşik Krallık yer alıyor.
Starbucks’ın, Türkiye’yi de kapsayan Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde mağaza açma ve işletme yetkisi Kuveyt merkezli Alshaya Group‘a ait.
Starbucks Türkiye’nin Community Store sayfasında, İkinci Community Store’un da “çok yakında” geleceği mesajı verilmiş.
Starbucks yaptığı açıklamada bu alanın, sadece bir mağaza değil; aynı zamanda gençlerin yaratıcılıklarını keşfettiği, ilham aldığı ve tutkularını gerçekleştirdiği bir buluşma noktası olduğunu vurguluyor. Sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerle gençlerin içindeki yıldızları parlattığını ve onlara umut dolu bir gelecek için güç kattıklarını söylüyor.
Açıklama şöyle devam ediyor: “Bu özel mekan, gençleri bir araya getirerek aralarındaki bağları güçlendiren, dayanışmayı ve birlikte gelişimi teşvik eden bir sosyal merkez olarak hayat buluyor. Community Store Starbucks Ortak Alan ile herkesin kendini değerli, sevgi dolu ve ilham verici bir ortamda hissetmesini sağlamak istiyoruz. Bu muazzam ekosistemde birlikte öğrenip büyümek, geleceğimizi birlikte inşa etmek için tüm gençleri büyük bir heyecanla davet ediyoruz. Birlikte daha parlak, umut dolu bir gelecek için adım atma zamanı şimdi!”
Görsel: Starbucks EMEA