Meksika merkezli girişim Polybion çatısı altında geliştirilen Celium, tarımsal endüstriyel meyve atıklarını değerlendirmenin birçok yolu olabileceğine işaret eden sıra dışı bir proje. Bu açıdan “geleneksel kaynak çıkarımından yenilikçi ekime sürdürülebilir bir geçişi temsil eden devrim niteliğinde bir biyomateryal” olarak nitelendiriliyor.
Atık meyveleri Birinci Sınıf Selüloz’a dönüştürmek için bakterilerin gücünden yararlanan Polybion; yalnızca hayvancılık, gıda atıkları ve plastik kirliliği gibi çevresel sorunları çözmekle kalmıyor, aynı zamanda döngüsel, çevre dostu bir üretim modeline de öncülük ediyor.
Çok yönlü, vegan, organik ve minimum altyapıyla ölçeklenebilir üretim
İlk bakteriyel selüloz üretim tesisi olan FOAK I aracılığıyla başlatılan Celium, çok yönlü, vegan ve organik bir tekstil üretmek için mevcut fermantasyon teknolojisinden yararlanarak minimum altyapıyla ölçeklenebilirlik vaat ediyor. Renk, doku ve suya dayanıklılık açısından kişiselleştirilebilen Celium™’un her bir parçası parmak izi kadar benzersizdir ve gelecek için lüks, sürdürülebilir bir alternatif sunar. Bu yenilik, Polybion™’un biyolojiyi küresel zorluklara karşı bir araç olarak kullanma konusundaki kararlılığını yansıtıyor ve daha sürdürülebilir, döngüsel bir ekonomiye doğru önemli bir adıma işaret ediyor.
Celium projesiyle Polybion, yakın zamanda What Design Can Do tarafından düzenenlenen Redesign Everything Challenge’ın kazananlarından biri oldu.
Görsel: Görsel: Redesign Everything Challenge