Endüstriyel tasarımcı Gisung Han‘ın ayrıştıkça çiçek açan Blooming Decay Stool isimli taburesi, kır çiçeği tohumları ve patates bazlı plastik içeriyor. Gisung Han, sürdürülebilir ilkeleri ve üretilebilirliği göz önünde bulundurarak çeşitli biyoplastik türleri yaratma konusunda tutkulu bir tasarımcı.
Gisung Han, “Sürdürülebilir prensiplerle tasarlanan bir sandalyenin her zaman dayanıklı ve uzun ömürlü olması mı gerekiyor? Kolayca kırılan, bozuldukça güzelleşen bir sandalyeye ne dersiniz?” diyor. Sonuç olarak, Blooming Decay Stool, biyolojik olarak parçalanabilen, yaşlandıkça tohumları doğal olarak çevreye dağıtan, ortadan kaybolmanın güzelliğini temsil eden bir tasarım.
Festivallerde ve kamp alanlarında çöpsüz konaklama
Gisung Han, tek kullanımlık olan bu taburenin açık havada, kamp alanlarında veya festivallerde kullanılabileceğini; kırıldığında ya da artık istenmediğinde oracıkta bırakılabileceğini vurguluyor. “Sınırlı bir süre için sandalye kullanmanın kabul edilebilir olabileceği senaryoları düşündüm. Aklıma 210.000 kişinin kırsal bir köyde kamp kurduğu, rock konserlerinin tadını çıkardığı ve ardından oradan ayrıldığı Glastonbury Festivali geldi” diyor tasarımcı.
Tasarımcı; agar, pirinç, mısır, jelatin ve kil gibi çeşitli organik malzemelerden yapılan biyoplastik türlerinin çiçek tohumlarıyla birlikte çiçek açıp büyüyebileceği tasarım deneyleri yapmış. Bu deneylerin ardından dayanıklılığı, kuruluğu, malzemelerin bulunabilirliği ve işlenme kolaylığı nedeniyle patates-plastiği seçmiş.
Sadece patates kullanıldığında kurutma sırasında küf oluşumu, bükülme ve çekme gibi sorunlarla karşılaşılırken, çiçek tohumları ve gübre eklendiğinde eğrilik daha da kötüleştirmiş. Bu sorunu çözmek için hindistan cevizi lifi, doğal lif kabağı lifi, kenevir lifi, kil, kireç, alçı, balmumu ve reçine gibi yapıyı güçlendirebilen malzemeler test edilmiş. Sonuç olarak, hindistancevizi ile karıştırmak en az bükülmeyi ve en iyi dayanıklılığı sağlarken, aynı zamanda doğal nem emici özellikleri de küflenmeyi önlemiş. Lif kabağının eklenmesi aynı zamanda esneklik de kazandırmış ve bunun yastık kısmında kullanıma uygun bir malzeme olduğu ortaya çıkmış.
Üretim süreci sırasında Gisung Han, hem blok oluşturmanın ardından işlemenin hem de 3B kalıplama yöntemlerinin kuruma sorunları nedeniyle başarısız olduğunu gözlemlemiş. En uygun üretim yönteminin, 15 mm’lik düz panel kalıp tekniği kullanılması ve küflenmeyi önlemek için sirke eklenmesi olduğuna karar vermiş.
Dış mekan mobilyaları engebeli yüzeylerde kullanıldığından tabure, üç ayaklı tripod benzeri bir yapıda. Bacaklar, atıldığında veya kırıldığında çevreye doğal bir geri dönüşü kolaylaştırmak için silindirik. Bu tasarımda malzeme biçimden daha ön planda tutulduğu için, taburenin üst kısmındaki kenarlar boyunca uzanan dikişleri ve çiçek şeklindeki formu haricinde başka bir süsleme bulunmuyor.
Görsel: Gisung Han