38 OECD ülkesi arasında atık yönetimi konusunda en kötü istatistiklere sahip olan ülke maalesef ülkemiz Türkiye. Ülkemizde özellikle geri dönüşüm alanında büyük eksikliklerin olduğunu ortaya koyan bu istatististikler, aynı zamanda kişi başı üretilen yıllık çöp miktarında da başı çektiğimizi ortaya koyuyor. Dünyadaki plastik kirliliğinin en büyük sebeplerinden birinin de kullan-at gıda çöpleri olduğunu düşününce, Türkiye’nin ürettiği yıllık atığın büyük kısmının da bu kaplardan ibaret olduğunu görmek pek de zor olmuyor.
İşte iki ODTÜ’lü mühendislik öğrencisinin kurduğu Refresh adlı girişim, dijital takip sistemi ile dolaşımda olması amaçlanan yeniden kullanılabilir kaplarla, özellikle kahve dükkanları ve festivaller tarafında sıfır atık hedefine göz kırpıyor.
Kahve Dükkanları ve Festivaller En Çok Bardak Çöpü Çıkaran Yerlerden
Refresh’in ODTÜ endüstri mühendisliği öğrencisi olan kurucularından İrem Nur Yüksel ve İsa Özdemir, işin planlamasına ve sürdürülebilirliğine yoğunlaşıyor ve ana müşterilerinin kafe – restoranlar ve festival organizatörleri olduğunun altına çiziyor. Bu yüzden de üzerinde QR kodlar taşıyan yeniden kullanılabilir bardakların, Refresh’in geliştirdiği uygulama sayesinde işletmeler tarafından kolayca takip edilebilmesi sağlanıyor.
Festivallerde sunulan içecek bardaklarından minik bir depozito ücreti son kullanıcıya yansıtılırken, kafe ve restoranında Refresh’le çalışan işletmeciler bardaklar için müşterilerine herhangi bir ekstra ücret yansıtmıyorlar. İşin planlamasını yaparken sürdürülebilirlik trendlerinin yanı sıra işletmecilerin elde edeceği maliyet avantajlarına da odaklandıklarını belirten Refresh ekibi, kafe-restoran tarafında şimdiye kadar %98’lik bir iade oranı yakaladıklarını belirtiyor.
Festivallerde kullanılan Refresh bardaklarından depozito talep edilmediği için geri dönüşüm oranının nispeten daha az olduğu kaydedilse de müşteriler bardaklarını anı olarak eve götürüp tekrar kullandıkları için etkinliklerden çıkan atık miktarı ciddi oranda azalıyor.
Görsel: Linkedin