Kültür ve sanat mirasları son yıllarda müzeler, galeriler, kütüphaneler ve bağımsız kuruluşlar tarafından yüksek çözünürlüklü olarak taranıyor ve ücretsiz olarak görüntüleme ve indirme için internete açılıyor. Şimdiye kadar açılan birbirinden ilginç çevrim içi arşivlere şuradan göz atabilirsiniz. Bu defa ise tüm dünyayı heyecanlandıran Inside A Genius Mind adlı Leonardo da Vinci Arşivi var sırada.
Leonardo da Vinci’ye adanmış yeni çevrim içi veritabanının/arşivin mimarı Google. Google Arts & Culture’ın bir parçası olarak hazırlanan program, aralarında Ulusal Sanat Galerisi, Britanya Kütüphanesi ve Veneranda Biblioteca Ambrosiana’nın da bulunduğu 28 farklı kurumun ve sekiz ülkenin iş birliğiyle oluşturuldu. Arşiv, “bugüne kadar oluşturulmuş en büyük da Vinci arşivi” olarak tanıtılıyor.
Google: “Leonardo Da Vinci’nin kişisel not defterlerine dalın ve makine öğreniminin yardımıyla farklı zaman ve konu başlıklarındaki temaları keşfedin.”
Rönesans döneminde yaşamış İtalyan hezârfen, filozof, astronom, mimar, mühendis, mucit, matematikçi, anatomist, müzisyen, heykeltıraş, botanist, jeolog, kartograf, yazar ve ressam Leonardo da Vinci (1452 – 1519), hayatı boyunca tüm bu alanlarda üretim yaparak dehasını ortaya koydu. Kendi elleriyle yazıp çizdiği defterler (kodeksler) onun zihninin işleyişini dışarı vuran en önemli belgelerden. Yaklaşık 6.000 sayfaya yayılan bu notlar artık yapay zeka teknolojisi ve bilim iş birliğiyle oluşturulan deneyimle incelenebiliyor. Bu sürükleyici deneyim; 6 cildi, 718 sayfayı ve 3.000’den fazla çizimi analiz ederek tüm bunları birleştiriyor.
Google’ın arşiv hakkındaki açıklamaları arasında şu ifadeler yer alıyor: “‘Inside A Genius Mind’, Leonardo’nun disiplinler arası hayal gücünü, yenilikçiliğini ve ruhunu yansıtacak şekilde not defterlerinin içeriğini bir araya getirmek, zaman ve konu arasında tematik bağlantılar kurmak için makine öğrenimini tamamen yeni bir yöntemle kullanıyor.”
Deneyimi yaratmak için “Leonardo ile Yaşamak: Sanat Dünyasında ve Ötesinde Aklın ve Deliliğin Elli Yılı” kitabının yazarı Oxford Üniversitesi profesörü Martin Kemp ile iş birliği yapılmış. Kariyerlerini onun dehasını anlamaya adayan adanmış bilim insanlarının çalışmaları da arşivde yer alıyor.
Ziyaretçiler arşivde, isterse yapay zeka küratörlüğünde hazırlanmış hikayeler üzerinden ilerleyebiliyor. Dilerse de doğrudan kendi istediği sıralamayla da Vinci’nin kodekslerine göz atabiliyor. Arşivi, buradan deneyimleyebilirsiniz.
Görsel: Google