Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güneş Işığıyla Yapraklara Basılmış Fotoğraflar

Güneş Işığıyla Yapraklara Basılmış Fotoğraflar

Almudena Romero, "Growing Concerns" adlı deneysel fotoğraf serisinde köleliğin tarihinden çağdaş demokrasi sorunlarına uzanan konuları yaprakların üzerine basıyor.

Almudena Romero Growing Concerns adlı deneysel fotoğraf serisinde, görüntüleri güneş ışığıyla yaprakların üzerine basıyor. Londra’da çalışmalarını sürdüren sanatçı, bu projede eski İngiliz kolonilerinden kalan bitkileri kullananmayı tercih etmiş. Böylece alt metinde Britanya’nın imparatorluk geçmişini yansıtırken fotoğrafçılıkta daha sürdürülebilir uygulamaları inceliyor.

Fotoğraf kağıdı yerine sürdürülebilir bir yaklaşım olarak yaprak

Romero’nun tekniğinde, güçlü güneş ışığı, bitkinin fotosentetik mekanizmasına hasar veriyor. Sağlıklı bir UV diyetini sürdürmek ve fotosentetik mekanizmayı korumak için yaprak, pigmentlerini yeşilden sarıya çeviriyor ve fazla enerjiden kurtuluyor. Bu fotografik sanat eserleri, herhangi bir kimyasal madde veya mürekkep kullanmadan, yaprakların bu pigment değişikliğine zorlanmasıyla ortaya çıkıyor.

Growing Concerns projesi; kahve, çay, haşhaş, şeker, pamuk ve diğer bitkilerin ticaretinin nasıl göç dalgaları oluşturduğunu ortaya koyuyor. Malların hareketini kolaylaştırmaya yönelik tarihsel akışla insanların hareketini kısıtlamaya yönelik tarihi akış arasında bir paralellik kuruyor.

Projede Ignatius Sancho, Olaudah Equiano (Gustavus Vassa) ve Ottobah Cugoano gibi önemli kölelik karşıtlarının arşiv görüntülerinin yanı sıra, uluslararası yarışmalarda büyük Britanya’yı temsil etmeyi seçen eski İngiliz kolonilerinden yerli çağdaş spor yıldızlarının portreleri de yer alıyor. Projenin adı Growing Concerns (artan endişeler) popülist siyasi partilere artan desteğin yanı sıra Trump duvarı vb. yeni engellerin ortaya çıktığı 21. Yüzyıl sorunlarını da yansıtıyor.

Sanat eserleri tek yapraklı olanlardan, birkaç yapraklı kolajlara kadar uzanıyor. 2mx1,5 m’lik büyük ölçekli işlerden 20x30cm’lik küçük parçalara kadar farklı boyutlarda parçalar yer alıyor.

Görsel: Instagram