Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Müşterinin Sağlık Verilerine Göre Kişiselleştirilmiş 3B Baskı Suşi

Müşterinin Sağlık Verilerine Göre Kişiselleştirilmiş 3B Baskı Suşi

Sushi Singularity, müşterilerin sağlık verilerine göre özel malzemeler kullanarak 3B baskı suşiler sunuyor.

Önceleri yalnızca çevrecilerin uyarılarıyla gündeme gelen ve bu uyarılara rağmen göz ardı edilen iklim krizi, ne yazık ki günlük yaşamlarımızın içinde somut olarak varlığını göstermeye başladı. Daha geniş bir çerçeveden bakarsak, iklim değişikliğinin sorumlusunun insan olduğunu görüyoruz. Bilim insanları, içinde bulunduğumuz jeolojik döneme Antroposen (İnsan Çağı) adını verdi. Bu dönem, artan nüfusun ve çevre açısından etik olmayan insan faaliyetlerinin gezenegenimiz üzerinde baskın bir etkiye sahip olduğu süreci tanımlıyor. Son yıllarda seller, mega yangınlar ve kuraklıklarla etkisini belirgin şekilde hissettiren iklim değişikliği de pandemi de bu antroposen dönemin tehlikelerini ortaya koyuyor.

Antroposen çağda insanın kendine vermekte olduğu en büyük hasarlardan biri, tüm dünyanın sürüklenmekte olduğu gıda krizi. Gıdanın üretim miktarı da kalitesi de insan talebini ve sağlık gereksinimlerini karşılayamayacak derecede düşmekte. Bu durum salgın nedeniyle sağlığımızı korumaya özen gösterdiğimiz böyle bir dönemde oldukça korkutucu. İnsanın aklına insanların yalnızca haplarla beslendiği bilim kurgu filmlerini getiriyor. Meydan Levy vitamin ve mineral takviyesi içeren Neo Fruit adlı 4B baskı meyveleriyle hem bu soruna hem de insanlığı nasıl bir geleceğin beklediğine işaret etmişti. Tokyo’da yeni açılan Sushi Singularity adlı restoran ise kişinin ihtiyaçlarına özel suşileri 3B olarak sunarak distopik geleceğimiz hakkında ipuçları sunuyor.

View this post on Instagram

(English Follows Japanese) 【今日のサイバー和菓子】2020.06.16 皆さま、お久しぶりです。久々にサイバー和菓子をつくりました。 というのも、本日は #和菓子の日。平安時代のこの日、健康を祈願し、疫病を払うために、菓子や餅を神前にお供えしたのがその始まりです。 最近は暑さが日ごとに増し、週末には夏至を迎えます。みなさんも健康にお気をつけて、和菓子を召し上がってはいかがでしょう。 ーーーーーーーーーーー 2020-06-16 TOKYO 晴れ時々くもり 最低気温 : 22 ℃ 最高気温 : 32 ℃ 気圧 : 996 hPa 風速 : 15.6 m/s ーーーーーーーーーーー . . . ※朝9時の気象データ(気温/気圧/風速) から自動でデザインが生成され3Dプリントしています。詳しくはプロフィールのリンクをご覧ください。 . . [Today's Cyber Wagashi] 2020.06.16 Today’s the Day of Japanese Confectionery and we made new cyber wagashi for this memorable day. About 1200 years ago, Japanese offered sweets and rice cakes to the God to prevent plague and pray for healthy lives. It’s getting hotter and the summer solstice is just around the corner. How about tasting some Japanese confectionaries to bring in health? ————– 2020-06-16 TOKYO Partly cloudy Minimum temperature: 22 ℃ Maximum temperature: 32 ° C Pressure: 996 hPa Wind speed: 15.6 m / s ————– . 3D printing is done automatically from the weather data (temperature / pressure / wind speed) at 9AM of the day. . 【Cyber Wagashi】 Click link in bio for details. #サイバー和菓子 #cyberwagashi #openmeals #和菓子 #スイーツ #フードプリンター #フードテック #foodtech #3dprinting #makers #japanesesweets #3D #foodprinter #foodart #art #technology #futuredesign

A post shared by @ openmeals on

“Hiper kişiselleştirilmiş” gıda girişimi: Sushi Singularity

Open Meals’in girişimi olan Sushi Singularity, her müşterinin sağlık durumuna ve besin ihtiyaçlarına uygun olarak “hiper kişiselleştirilmiş” suşiler basıyor. Üstelik ortaya sanat eserine benzer suşiler çıkıyor. Dolayısıyla hem sağlıklı hem de göze hitap eden bir beslenme şekli bu. Sushi Singularity; malzemelerini, tasarımlarını ve lezzetlerini dijitalleştirerek suşide devrim yaratma hedefiyle yola çıkmış. Kendini bir tür “geleneksel gıda konseptlerinden uzaklaşma” girişimi olarak tanımlıyor.

Müşterilerin rezervasyon yaparken sağlık testi kiti aracılığıyla restorana biyolojik numuneler göndermeleri gerekiyor. Bu özel kitlerden toplanan biyometrik verilere ve DNA verilerine dayanarak kişiselleştirilmiş bir besin karışım kodlanıyor. Her misafirin besin ihtiyaçlarına özel olarak kodlanan bu suşi daha sonra 3B yazıcılarla ve lazer teknolojisiyle üretiliyor.

Open Meals’a göre bu fütüristik yemek deneyimi yakında yaygın ve sıradan hale gelecek. Restoran tarafından kullanılan sistem; son teknoloji gıda üretim makineleri, gıda işletim sistemi ve sağlık verisi standartlarıyla işliyor. Bu sistem zamanla daha hızlı ve pratik bir hal alacak ve ardından da genel tüketicilere sunulacak.

“İndirilebilir gıda” gerçeğe dönüşüyor

Open Meals, yıllardır gıdayı dijitalleştirmek üzere çalışmalar yürütüyor. Hatta 2 yıl önce SXSW’teki Sushi Teleportation gösterisiyle büyük ilgi toplamış. Dünyanın ilk veri gıda aktarım modeli olarak duyurulan bu proje, ilk kez “indirilebilir gıda” fikrini gündeme getiren çalışma olmuş.

Sushi Singularity’nin dijital mutfağı, gıda ve teknoloji dünyası arasında güçlü bir iş birliği gerektiriyor. Yiyecekler doku, tat, ısı, koku ve benzeri özelliklerin kontrolü için karmaşık algoritmalarla kodlanıyor. Bu kodlanmış yemeklerin Foodbase adlı platformda çevrim içi olarak yer alması için de çalışmalar devam ediyor. Bu yemekleri yemek isteyen herkes, bu kodları indirip yemeği 3B olarak basabilecek. Ancak bu online müşterilerin 3B yazıcının yanı sıra doğru malzemeleri -gıda filamentlerini- bulundurması gerekecek. Bu filamentlerin tazeliği, katkısız ve sağlıklı olup olmayacağı da elbette insanın aklına takılıyor.

Open Meal’ın projelerinin çoğu, geleneksel Japon mutfak geleneğine dayanıyor. Fütüristik teknolojinin ve geleneğin birleşimi, biyometrik olarak optimize edilmiş suşiler yaratıyor. Open Meals ayrıca bitkisel malzemelerden yapılmış geleneksel bir Japon şekerlemesi olan Wagashi’yi de 3B baskı verisi olarak sunacak.

Ne dersiniz, evlerde 3B baskı ile basılacak yiyeceklerin tüketildiği bir yaşam biçiminin ne tür sonuçları olur sizce?

 Sushi Singularity  Sushi Singularity  Sushi Singularity  Sushi Singularity  Sushi Singularity

Görsel: Sushi Singularity