Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
‘Keşke Daha Önce Bilseydim’ Dediğimiz Regl Gerçekleri

‘Keşke Daha Önce Bilseydim’ Dediğimiz Regl Gerçekleri

İngiliz menstruasyon ürünleri üreticisi Bodyform, ‘Sadece regl dediğiniz şey zannettiğinizden çok daha önemli’ dediği reklam filmiyle kadın bedeni konusuna çarpıcı bir bakış atıyor.

Marka ruhu ve iletişim stratejileri söz konusu olduğunda, ataerkil dünyanın dayatmalarına kafa tutan sıradışı bir yerde duran Bodyform UK, son reklam filmi ‘Never Just a Period’ (Regl Hiçbir Zaman Sadece Regl Değildir) ile kadın bedeninde olan biten fakat bunu deneyimleyen kadınlar hariç kimsenin önemsemediği gerçekleri su yüzüne çıkarıyor.

İlk Reglinde Öleceğini Zanneden Genç Kızlar mı? Maalesef Hala Varlar!

Film ilk regl deneyiminde, iç çamaşırındaki kan lekesini görüp öleceğini zannedecek kadar beden farkındalığı olmayan bir genç kıza ve onun yüzündeki endişeye odaklanarak başlıyor. Sonraki sekanslarda ise bu endişeli ve korku dolu ruh haline eşlik eden kadınlardan kurulu bir orkestra görüyoruz. (Bu orkestranın, filmdeki her duygu durumuna eşlik eden, iniş çıkışlarıyla sık sık karşımıza çıkacak önemli bir element olduğunu belirtelim)

Takip eden sekanslarda tampon kullanmaktan çekinen, ilk jinekolojik muayenesinde kaygıdan adeta travma yaşayan genç kızların duygularına tanık oluyoruz.

Emzirme dönemi boyunca düzensizleşen regl döngüleri, endometriozis yüzünden dayanılmaz ağrılarla geçen regl günleri ve menopoz öncesi dönemde artan değişimlerden de tüm çıplaklığıyla bahseden film packshot’ında ise tüm kadınlara ‘Bana keşke daha önce söylenseydi dediğiniz neler var?’ diye soruyor.

Bazen tabular bazen de yeterli kadın sağlığı alanında medikal desteğe ulaşamama gibi nedenlerle, bugün dünyadaki birçok kadın kendi bedenlerinin özel döngüleri hakkında yeterince bilgi sahibi değiller. İşte AMV BBDO imzası taşıyan Bodyform UK’in viral olan bu filmi, bu üzücü gerçeği oldukça başarılı ve cesur şekilde kitlelere yayıyor.

Konuya ilgi duyanlar, kadınlar ve kadın bedeni ile ilgili bilimsel farkındalık kazanmak isteyen erkekler Bodyform UK’un önceki işlerine ve influencer ve müzisyen Farideh’in bilim dünyasının kadın bedenine özel döngüler üzerinde yeterince araştırma yapmayışını sarkastik bir dille eleştiren ‘Female Body’ isimli viral şarkısına da şöyle bir göz atabilirler.

 

Görsel: YouTube