Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Amphibio: Su Altında Yaşam için Distopik Tasarım

Amphibio: Su Altında Yaşam için Distopik Tasarım

Jun Kamei, medeniyetin sular altında kalacağını öngören karanlık gelecek senaryolarına karşılık Amphibio'yu sunuyor ve bu tasarımla insanın suda özgürce hareket etmesini amaçlıyor.

Jun Kamei’nin geliştirdiği amfibik aksesuar, geleceğe yönelik karanlık senaryolara karşı çözüm öneriyor. Deniz canlılarındaki solungaçlara benzer şekilde çalışan Amphibio adlı su altı aksesuarı, su seviyeleri yükseldiğinde ve yaşam alanlarımız sular altında kaldığında insanın hayatta kalmasını amaçlıyor.

Solungaçlara sahip olmak gibi

Ana akım medyada dahi rastlamışsınızdır, iklim değişikliği nedeniyle gelecekte dünyanın pek çok yerinin sular altında kalacağı öngörülüyor. Doğadaki canlıları örnek olarak tasarımlar yapan Jun Kamei, bu durum karşısında kayıtsız kalmamış. Kamei, Amphibio‘yu tasarlarken o günler gelip çattığında insanların suda daha fazla zaman geçirmek zorunda kalacağı gerçeğinden hareket etmiş. Ancak bu distopik senaryodaki olumsuz tarafa saplanıp kalmak yerine o durumda insanları nasıl özgürleştirebileceğine, suda da karadaki kadar nasıl rahat hareket edilebileceğine odaklanmış. Böylece Amphibio ortaya çıkmış. Amphibio su altında nefes alıp verebilmek için geliştirilmiş, bir parçanız gibi hissettirecek 3B baskı bir solunum cihazı. Cihaz, maske ve solungaç gibi çalışan kısım olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

Serbest dalış ve tüplü dalış deneyiminin ortasında bir yerlerde

Kraliyet Sanat Koleji’nde eğitimini tamamlayanLondra ve Tokyo arasında çalışmalarını sürdüren Japon tasarımcı Kamei, ürünün bir prototipini üretmiş ancak ürünü geliştirmeye devam ediyor. Şu an için Amphibio insanın nefes alıp vermesine yetecek seviyede oksijen üretmiyor ancak bu potansiyele sahip. Hatta şu anda küçük bir gaz tankı ile desteklendiğinde işlev görür hale geliyor.

Boynu ve göğsü sarmalayan kısım, solungaç olarak işlev görüyor. Mikro gözenekli hidrofobik (su geçirmez) malzeme, sudaki oksijeni alıyor ve bir boru aracılığıyla maske üzerinden insana hava sağlıyor. Malzemedeki mikroskobik gözenekler havanın geçmesine izin veriyor ancak suyun içeri nüfuz etmesine izin vermiyor. Kamei, sistemi süperhidrofobik ciltleri sayesinde suda hayatta kalabilen böceklerden ilham alarak geliştirmiş. Kamei’ye göre Amphibio, serbest dalış ve tüplü dalış deneyimi arasında bir yerlerde.

Fotoğraflar: Mikito Tateisi
Model : Jessica Wang

Görsel: Jun Kamei