Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Meltem Şahin

Etkinliğin Ardından: Yeni Yaratıcılar – Meltem Şahin

Yeni Yaratıcılar'ın onuncu buluşmasında artırılmış gerçeklikle geleneksel sanatları buluşturan tasarımcı ve sanatçı Meltem Şahin'i ağırladık.

Kendi alanında ufuk açıcı çalışmalar yapan, sanatı ve teknolojiyi farklı bir gözle bir araya getiren yaratıcıları keşfetmekten ve bu yetenekleri okurlarımızla tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu heyecanımızı 20 Kasım’da ATÖLYE‘de gerçekleştirdiğimiz Yeni Yaratıcılar’ın onuncu etkinliğiyle de fiziksel bir alana taşımaya devam ediyoruz. Bigumigu kurucularından Yalçın Pembecioğlu ile sohbet formatında gerçekleşen etkinliğimizin konuğu artırılmış gerçeklik gibi dijital araçlarla resim, kukla, heykel gibi geleneksel sanatları birleştiren tasarımcı ve sanatçı Meltem Şahin idi. Meltem ile çocukluk yıllarından başlayan sanat yolculuğunu, akademik hayatındaki başarıların yarattığı fırsatları ve sanatçı ile tasarımcı kimlikleri arasındaki ilişkiyi konuştuk.

Akademik başarılar ve sürekli sanatsal üretim

Marmaris’te büyüyen Meltem Şahin, bölgenin yoğun turist topluluğu sayesinde Rus ekolünden gelen bir resim öğretmeni ile birlikte çalışmaya küçük yaşta başlamış. Bu sayede İstanbul gibi büyük şehirlerde kolayca alınabilecek bir eğitime denk resim bilgisini Marmaris’te almayı başarmış. Lise’de ise 18. İzmir Avrupa Caz Festivali için yapılan yarışmaya 5 farklı işle katılmış. Şeffaflık açısından gerçek isim yerine mahlasla başvuruları kabul eden festivale beş farklı isim ve beş farklı teknikle başvurmuş yarışmaya. Sonuç olarak ise ilk 3’te Meltem Şahin’in işleri yer almış. Akademik hayatı boyunca çalışkan ve başarılı olan Şahin, Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden fakülte birincisi olarak mezun oldu ve Fulbright bursuyla gittiği Maryland Institute College of Art (MICA)’ta illüstrasyon üzerine yüksek lisans yaptı. Fulbright bursunu lisans eğitimindeki başarıyla kazanmış ve ABD’de de eğitim görme şansı yakaladı. Orada aldığı eğitim hem geleneksel hem de dijital araçları kullanarak sanat vizyonunu genişletmiş.

İlkokulda çok uzun ve zayıf olmasından ötürü kendisine takılan lakaplarla ilk otoportresini bir zürafa olarak yapmış. Bu da hayatınki bir kırılma anı olarak yer alırken zaman içerisinde kendi bedeniyle barışmış ve değerlerini kucaklamış. Güncel otoportresi de bu dünyasını yansıtıyor. Şu anda sanat ve tasarım projelerini devam ettiren ve Contemporary İstanbul gibi sergilerde yer alan Meltem Şahin, aynı zamanda Learnup isimli girişimi üzerinde çalışıyor. Mesajlaşma botu formatındaki uygulama öğrenme sürecini dialog kurgusuyla aktarıyor. Basit bir arayüzle sunulan bilgiler kullanıcının merakına göre daha derine inmesine olanak tanıyor.

Etkinliğe katılanlar Meltem Şahin’in hikayesini, sanat çalışmalarını ve tasarımlarının altındaki düşünce sürecini dinleme fırsatı yakaladı. Etkinliğin sonunda ise katılımcılar Meltem Şahin ile tanışıp soru sorarak fikirlerini paylaştı. Bir sonraki Yeni Yaratıcılar etkinlikleri için bizi takip edin!

Görsel: Bigumigu