Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yüksek ev kiralarına sanatsal tepki (anlayana!)

Yüksek ev kiralarına sanatsal tepki (anlayana!)

Sığınak gibi eve malikane muamelesi yapıp kirayı ona göre belirlemek global bir alışkanlık olsa gerek ki, San Fransisco’da yüksek kiralar böyle protesto edilmiş.

Hayatının bir döneminde kiralık ev aramış hemen herkes, yüksek bir tepeye çıkıp “kümes kadar yere bu kadar para istenir mi Allah’sızlar!” diye haykırmak istemiştir. Ben çok istedim. Hatta şu an o kadar gaza geldim ki, San Fransisco’daki bu fotoğraf projesini filan bir kenara bırakıp saatlerce, sayfalarca “memleketin kiralık ev sorununa parmak basan ve ara ara çok fena küfürlere yer verilen” bir yazı yazabilirim. Hatta yazıyla da uğraşmayıp, arayayım ev sahibimi de, ağzıma geleni ardıma koymayayım…

Neyse. İşte ben çabuk gaza geliyorum. Asabiyetim sanatıma engel oluyor. Fotoğrafçı Scot Hampton ile aramızdaki temel fark da bu. Hampton, San Fransisco’daki yüksek kiralara dikkat çekmek amacıyla; sokaktaki çöp kutularına, kanalizasyon kapaklarına filan “for rent” yazısı yapıştırıp fotoğraflamış. Bununla da yetinmeyip Craigslist’te bunlara uygun ilanlar yazmış. Çok sevdim. Çok ince görmüş ama gözünü para hırsı bürümüş ev sahipleri ve emlakçılar bunu anlar mı, emin değilim (Şu an yine gaza geliyorum). İyi, sevimli ev sahiplerini tenzih ediyorum tabii ki.

Bizde de böyle işler yapılır, biz de yayınlarız umarım. O zamana kadar Ekşi Sözlük’e bağlanıp “600 lira kira istenen zindan” başlığını okuyabilirsiniz.


Waterfront Condo. $5000

Cozy Studio. $4100

Garden Penthouse Studio. $7350


Studio Loft. $3000


Basement 1 BR. $3500

Daha fazla fotoğraf için Scot Hampton’ın portfolyo sitesi: http://shamptonian.org/sf-for-rent

Kaynak: http://twentytwowords.com/satirically-placed-rent-…